vrijdag, 04 maart 2016 23:30

Presentatie Boek 'Uitgespeeld, Kind in Bezettingstijd' bij uitreiking Geuzenpenning

Hoe beleef je als kind een oorlog? In deze tijd waarin veel kinderen slachtoffer worden van oorlogsgeweld, is het een veelbesproken kwestie. Dat het moeilijke en intense, maar ook juist hele mooie en vrolijke tijden kunnen zijn voor een kind, beschrijft de Vlaardinger Bert Steenhoek (1934) in het boek ‘Uitgespeeld - Kind in Bezettingstijd’. Dat boek ziet het licht tijdens de uitreiking van de Geuzenpenning in de Grote Kerk in Vlaardingen op 14 maart. Daar signeert Bert zijn eerste exemplaren. Hij hoopt ook een exemplaar te mogen uitreiken aan koningin Maximá.

Onder anderen dochter Len van der Hoek-Steenhoek hielp Bert Steenhoek om zijn belevenissen in de Tweede Wereldoorlog te ordenen, te redigeren en van de nodige illustraties te voorzien: “Tijdens het schrijven kwamen bij mijn vader weer veel herinneringen boven aan die kindertijd in de oorlogsjaren. Die raakten ons ook.”

Van der Driftstraat

De jonge Bert Steenhoek woonde met zijn ouders, broertjes en zusje tussen 1940 en 1945 in de Van der Driftstraat in het huidige centrum van Vlaardingen. Dat was toen een statige straat met weelderige lindenbomen, die eindigde in de polder. Het boek beschrijft het leven van alledag en hoe die oorlog steeds meer het gezin binnenkomt.

De stapels losse verhalen die Bert Steenhoek in de loop van de tijd schreef, zijn door zijn zoon en dochter via brononderzoek bij het stadsarchief en met hulp van Jan Anderson goed gecheckt. Sommige illustraties in het boek, die aansluiten op de verhalen, zijn nog niet eerder gepubliceerd. Ellen Horn-van Brandwijk heeft aanvullende illustraties gemaakt. De familie Steenhoek geeft het boek uit in eigen beheer.

Doorgeven aan kinderen

Het gezin Steenhoek wil aan kinderen doorgeven wat een oorlog in je dagelijkse leven als kind kan betekenen. Zeker nu oorlog steeds minder abstract wordt. “We willen het thema verbinden met educatie en historie,” legt Len van der Hoek-Steenhoek uit. Met subsidie van het Verhagen Fonds en hulp van Stichting Geuzenverzet wil de familie alle basisscholen benaderen in Vlaardingen.

Ook via mail te koop

Het boek ‘Uitgespeeld - Kind in Bezettingstijd’ is vanaf 21 maart voor € 22,75 te koop in Vlaardingen bij Boekhandel De Plantage aan het Veerplein en bij Molen Aeolus aan de Kortedijk 16. Het is online te koop voor € 23,50 inclusief verzendkosten, door een mail te sturen met adresgegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na ontvangst van het aankoopbedrag op NL51 INGB 0702 6155 95 t.n.v. R. Steenhoek o.v.v. Uitgespeeld en adresgegevens voor verzending, wordt het boek binnen 10 dagen toegestuurd.

Presentatie Boek 'Uitgespeeld, Kind in Bezettingstijd' bij uitreiking Geuzenpenning

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws