dinsdag, 04 oktober 2016 19:05

Preventief fouilleren in Vlaardingen Centrum, Westwijk en Ambacht

Vlaardingen - In Vlaardingen kan door de politie van 5 oktober 2016 tot 5 april 2017 preventief worden gefouilleerd. Het Centrum, de Westwijk en Ambacht zijn door burgemeester Bert Blase aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Het preventief fouilleren is er op gericht het aantal (vuur)wapens dat in omloop is te verminderen, het aantal (gewapende) geweldsdelicten te verlagen en het veiligheidsgevoel te vergoten.

Met name in deze gebieden zijn met regelmaat geweldsincidenten met of zonder wapens. De preventieve fouilleringen worden op gezette tijden uitgevoerd op last van de officier van justitie en zijn met duidelijke juridische kaders omgeven.

Informatie gestuurd preventief fouilleren

De politie maakt gebruik van informatie gestuurd preventief fouilleren. Hierbij wordt het middel gerichter toegepast. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van bepaalde eigenschappen en kenmerken gebaseerd op objectieve en relevante rechtvaardigingsgronden, zoals leeftijd, kledingstijl en persoonlijke kenmerken, mits die niet strijdig zijn met het discriminatieverbod. Voordeel is dat minder burgers worden onderworpen aan fouillering. Deze selectie zal worden onderbouwd met een analyse van de politie, waarna de officier van justitie toestemming geeft om op basis van deze objectieve eigenschappen gericht te gaan fouilleren.

Preventief fouilleren in Vlaardingen Centrum, Westwijk en Ambacht

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws