zaterdag, 11 juni 2016 09:55

Primeur: Virtual Reality in Operatiekamer Franciscus Gasthuis & Vlietland

Regio - Het zal niet aan iedereen besteedt zijn maar je kan nu zelf bij een operatie aanwezig zijn. Althans, in virtual reality

"Hoe beleeft een orthopedisch chirurg een operatie? Dat kan iedereen nu zelf ervaren met behulp van een virtual reality-bril of smartphone van een totale knieprothese operatie in Franciscus Gasthuis & Vlietland." Volgens het ziekenhuis een primeur in Nederland.

Orthopedisch chirurg dr. S. Blendea voert een gewrichtsvervangende knieoperatie uit in Franciscus Gasthuis. Deze operatie wordt zo’n 20.000 keer per jaar in Nederland uitgevoerd. Hoewel de ingreep verloopt volgens een standaard procedure, kan de operatie erg complex worden. Dit komt omdat iedere knie nét iets anders is en de orthopedisch chirurg de operatie daarop moet aanpassen.

In de operatiekamer is een speciale camera opgesteld, die de operatie in 360-graden opneemt. De film is zo gemonteerd dat het lijkt alsof de kijker live bij de operatie aanwezig is. De virtual reality operatie is gratis te bekijken op www.liveoperatie.nl. De optimale beleving krijg je door de film te bekijken met een VR-bril. Het is echter ook mogelijk om de film te bekijken via een smartphone of tablet.

 

Primeur: Virtual Reality in Operatiekamer Franciscus Gasthuis & Vlietland

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws