woensdag, 20 april 2016 12:36

Programma Koningsdag Vlaardingen

Vlaardingen – De Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen heeft weer een compleet programma klaar voor Koningsdag 2016.

Het volledige programma voor Koningsdag 2016 ziet er als volgt uit:
06.00 – 17.00 uur: Kleedjesmarkt in het centrum
09.00 – 09.05 uur: Markt: Klokken luiden van de Grote Kerk op de Markt
09.05 – 09.45 uur: bespeling Carillon Grote Kerk
09.30 – 11.10 uur: Sportcentrum Polderpoort: Antieke aanspanningen worden gereed gemaakt voor vertrek naar het centrum

Vanaf 10.00 uur: Muziekoptredens bij diverse verzorgingstehuizen
10.00 – 10.30 uur: Veerplein: De Feestkapel de Haringkoppen speelt vrolijke melodieën
10.30 – 10.40 uur: Veerplein: De officiële opening van Koningsdag door de burgemeester Bert Blase en Vincent Kevenaar, voorzitter van de Stichting Nationale Gedenkdagen
10.40 - 11.30 uur: Veerplein: De Meezingaubade met het Groot Vlaardings aubadekoor onder leiding van Jan Wilmer met op het repertoire mooie traditionele en eigentijdse meezingliedjes zoals Ik hou van Holland, Let the sunshine, Land van Maas en Waal en Opzij opzij

11.00 – 16.00 uur: Markt: Beklimming toren van de Grote Kerk. Aanvang beklimmingen om 11.00 uur, 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Kaartjes, gratis beschikbaar vanaf een kwartier voor beklimming. Maximaal 20 deelnemers per uur
11.00 – 17.00 uur: Waalstraat: Montmartre een evenement in Franse sferen met straatartiesten
11.30 – 14.00 uur: Liesveldviaduct/Westhavenkade/Lijnbaancomplex: Antieke aanspanningen met route door de stad naar het Lijnbaancomplex
12.00 – 16.00 uur: Westhavenplaats: Kinderspelen
12.00 – 16.00 uur: Westhavenplaats: Demonstraties Waterscouts Vlaardingen
12.00 – 16.00 uur: Hoflaan: Activiteiten Jeugdbrandweer
12.00 – 16.00 uur: Hoflaan: Veiligheidsplein
12.00 – 16.00 uur: Fransenstraat: Jeugdfestijn CJV

12.00 – 17.00 uur: Veerplein: Artiestenprogramma:
12.00 uur: De Wannebiezz
12.45 uur: Dansschool Demi Point
13.15 uur: Manouk Pheifer
13.45 uur: Clown Wouter
14.15 uur: Sandy
14.45 uur: Hill West
15.15 uur: Ceaseless
16.15 uur: Big Fun Band

12.00 – 19.00 uur: Markt: Muzikaal programma via café Stam
12.00 – 19.00 uur: Hoek Waalstraat/Liesveld: Muzikaal programma via café De Waal
12.00 – 19.00 uur: Blokmakersplaats: Disc jockey via de Hofnar

13.00 – 14.30 uur: West- en Oosthavenkade: 69ste Havenloop
Programma:
13.00 uur: Start jeugdloop over 1 ronde van 1250 meter
13.15 uur: Start 5 en 10 kilometer
14.30 uur: Prijsuitreiking bij het podium
Start- en finish op de Westhavenkade tussen Visbank en Dayer
Inschrijven vanaf 11.00 uur in de sporthal in de Baanstraat. Kosten: 5 en 10 kilometer € 6,-- bij voorinschrijving en € 7,-- op de dag van de wedstrijd.
Jeugdloop € 2,-- bij voorinschrijving en € 3,-- op de dag van de wedstrijd.

Presentatie: Arne van der Zande en Peter Spek
14.30 – 19.00 uur: Westhavenplaats: Muziekspektakel via horecagelegenheden

Westhavenplaats

Meezingaubade opent Koningsdag

VLAARDINGEN – Een succesformule op Koningsdag is de meezingaubade, die vorig jaar verhuisde van de historische Markt naar het Veerplein, en dat bleek een schot in de roos en is dit jaar weer de locatie waar Koningsdag op een feestelijke en muzikale manier wordt geopend. Na de officiële opening door burgemeester Bert Blase en de voorzitter van de Stichting Nationale Gedenkdagen, Vincent Kevenaar, zal de feestkapel de Haringkoppen alvast sfeer maken om daarna alle ruimte te geven aan het Groot Vlaardingsaubadekoor. Het koor is een projectkoor dat voor deze bijzondere gelegenheid bij elkaar komt om er samen een gezellige ochtend van te maken. Het Groot Vlaardingsaubadekoor zingt mooie traditionele en eigentijdse liedjes zoals Ik hou van Holland, Let the sun sine, Land van Maas en Waal en Opzij opzij.

Havenloop kent rijke geschiedenis

VLAARDINGEN – De Havenloop op Koningsdag vormt al vanaf 1946 een vast onderdeel van het programma en is het sportieve hoogtepunt van de feestdag in de haringstad. Voor veel bezoekers uit Vlaardingen en wijde omgeving begint Koningsdag met een bezoek aan de Havenloop. Deze oudste stratenloop van Nederland kent daarom een rijke geschiedenis en de basis werd eigenlijk al gelegd in 1945, toen net na de bevrijding veel Oranjeverenigingen in Vlaardingen werden opgericht. Op 30 augustus 1945 werd rond het Feestterrein aan de Broekweg een hardloopwedstrijd georganiseerd door een Oranjevereniging uit die omgeving. Gezien het succes ontstond het idee om dit jaarlijks te herhalen en viel het oog op het parcours rond de Oude Haven met daarin opgenomen de West- en Oosthavenkade. Naar achteraf bleek een gouden greep. Op 30 augustus 1946 stonden ruim dertig sportmensen aan de start met toen al een grote publieke belangstelling. In 1967 nam de atletiekvereniging Fortuna de organisatie over van de Stichting Nationale Gedenkdagen en stak de Havenloop in een nieuw jasje met een wedstrijdloop en prestatielopen over diverse afstanden en handbikers. De laatste twintig jaar heeft Vlaardinger Michel de Maat nadrukkelijk zijn stempel gedrukt op deze Havenloop met een groot aantal overwinningen op zijn naam. Ook op 27 april staat de Fortuna-atleet weer aan de start. Vorig jaar verbaasde de inmiddels vijftiger sportief Vlaardingen door opnieuw deze Havenloop op zijn naam te schrijven.

-13.00 – 14.30 uur: West- en Oosthavenkade: 69ste Havenloop.

Programma:

-13.00 uur: Start jeugdloop over 1 ronde van 1250 meter.

-13.15 uur: Start 5 en 10 kilometer.

-14.30 uur: Prijsuitreiking bij het podium.

Start- en finish op de Westhavenkade tussen Visbank en

Dayer.

Inschrijven vanaf 11.00 uur in de sporthal in de

Baanstraat. Kosten: 5 en 10 kilometer € 6,-- bij

voorinschrijving en € 7,-- op de dag van de wedstrijd.

Jeugdloop € 2,-- bij voorinschrijving en € 3,--

op de dag van de wedstrijd.

Presentatie: Arne van der Zande en Peter Spek.

Bigbandmuziek van hoog niveau bij de Big Fun Band

Het is inmiddels een traditie geworden het optreden van lokale artiesten op het Veerplein op koningsdag. Gevestigde artiesten, maar ook aankomende talenten krijgen een podium om zich te presenteren voor een groot publiek. Het programma wordt om 12.00 uur geopend met de Wannebiezz. Arie van Ballegooie, Rocco di Cabrio en Gilles de la Tourniquette zijn geboren en getogen op de kermis en trekken nu met hun vrolijke interactieve Nederlandstalige liedjesprogramma door Nederland en België om de narigheid van alle dag eens van zich af te zingen. Hun jarenlange vriendschap, de Hollandse gezelligheid en het vrije kermisleven zijn de basis voor een ongedwongen meezingfestijn waarbij bijna niets moet en bijna alles mag.

Deze Vlaardingse feestband heeft inmiddels een grote reputatie opgebouwd en zij spelen graag voor eigen publiek in de haringstad. Als sluitstuk van het programma treedt de Vlaardingse Big Fun Band op. Deze formatie staat al 25 jaar garant voor swingende bigbandmuziek van hoog niveau. De Big Fun Band speelt regelmatig op festivals, in clubs en bij diverse evenementen. In 2015 traden zij op tijdens North Sea Jazz Round Town in Rotterdam, na succesvolle eerdere optredens, als opwarmer voor het North Sea Jazz Festival. Tijdens het International Big Band Festival in Berlijn wonnen ze een tweede prijs. De dirigent van de Big Fun Band is Jeroen Schippers, solotrompettist van de Marinierskapel. De Big Fun Band schakelt moeiteloos van bigband-iconen als Duke Ellington en Count Basie, naar knallers uit de hedendaagse popcharts als Caro Emerald en Christina Aguilera, naar hits van Queen en Michael Jackson, en ze gaan zelf terug in de tijd naar het moment dat bigbands nog niet eens bestonden, met waanzinnige bewerkingen van de grote meester Ludwig von Beethoven. Tussen deze twee giganten op muziekgebied treden verder een verscheidenheid aan lokale artiesten op zoals Manouk Pheifer, Clown Wouter, Sandy, Hill West en Ceaseless.

Vrijmarkt in het centrum

Al vroeg in de morgen kan men op Koningsdag een plekje zoeken op de Vrijmarkt in het centrum van Vlaardingen. “Het is niet de bedoeling, dat ook handelaren in diverse goederen een plaatsje gaan zoeken, die worden door ons en de politie geweerd van het parcours”, zegt John Berghaan streng van de Stichting Nationale Gedenkdagen. Het is elk jaar een drukte van belang op de Vrijmarkt in het centrum, waarbij spulletjes die niet meer in gebruik zijn van eigenaar wisselen en beginnen aan een tweede leven. Op plaatsen waar men niet mag zitten wordt dit door de winkeliers aangegeven Ook zal de organisatie streng toezien, dat na afloop van de Vrijmarkt de rommel door de deelnemers wordt opgeruimd.

Oproep om spullen te doneren

Vincent Kevenaar van de Stichting Nationale Gedenkdagen, doet een oproep aan de deelnemers aan de Vrijmarkt op Koningsdag, om niet verkochte spullen zoals speelgoed, poppen en kleding, niet zomaar achter te laten in het centrum. Op het Schoutplein staan twee containers waar deze spullen gebracht kunnen worden voor de stichting Kledingbank Komt wel Goed, die zullen zorgen voor een goede bestemming van deze spullen voor huishoudens in Vlaardingen die het niet zo breed hebben.

Grootste paarden van de wereld

Voor de negende keer wordt op Koningsdag weer een activiteit georganiseerd met paarden en koetsen. “De mooiste aanspanningen van Nederland zijn in de afgelopen jaren te bewonderen geweest in Vlaardingen,” zegt Frans van den Akker, belast met de organisatie van dit hippisch evenement. “De aanspanningen waren in de afgelopen jaren steeds opgebouwd volgens een bepaald thema. Dit jaar staat openbaar vervoer centraal,” aldus de Vlaardinger. “De postkoets werd vervangen door de trein en het stadsvervoer door de bus.” Op Koningsdag is een postkoets aangespannen door een aantal Shires, de grootste paarden van de wereld en dat is een imposant gezicht. Vanaf 09.30 uur worden de antieke aanspanningen gereed gemaakt bij het sportcentrum Polderpoort aan de Watersportweg. Om 11.10 uur wordt er vertrokken voor een rit naar het centrum van de stad. Op het Liesveldviaduct zullen enkele leden van het college instappen.

Waalstraat in Franse sferen

Montmartre op de Waalstraat heeft een vaste plaats gekregen in het programma op Koningsdag. Franse sferen in het centrum in één van de mooiste straten van Vlaardingen met een uitgebreid programma. De jeugd kan spelen met dieren, zweven in een nostalgische zweefmolen of crêpes bakken én versieren. De streekmarkt met lokale producten en het straattheater maken de sfeer van de Parijse wijk Montmartre compleet.

Het Don Hans Swing Quartet zorgt voor Frans georiënteerde muziek en de nodige Franse chansons.

Rad van avontuur bij Jeugdfestijn

De Vlaardingse jeugd kan zich in de Fransenstraat sportief uitleven op Koningsdag met het Jeugdfestijn van CJV. Dit evenement voor jong en oud staat al vanaf de eerste viering van Koningsdag op het programma. Dit jaar weer met de bekende onderdelen zoals een rad van avontuur, eenden hengelen, grabbelton, vier op een rij, touwtje trekken, klimpaal met cadeautjes, kegelbaan. Verder kan de jeugd zich uitleven op een springkussen en staat er een haringkraam. In het gebouw Triangel is een bar waar men kan eten en drinken. Het Jeugdfestijn is open van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Beklimming toren Grote Kerk

Sportievelingen kunnen vanaf 11.00 uur op Koningsdag de trappen van de toren van de Grote Kerk op de historische Markt beklimmen en genieten van het uitzicht over feestvierend Vlaardingen. Medewerkers van het Serviceteam Vlaardingen vertellen de deelnemers over de rijke geschiedenis van dit historisch monument in het centrum van de haringstad. Na 11.00 uur zijn er nog beklimmingen om 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Kaartjes zijn gratis beschikbaar vanaf een kwartier voor de beklimming. Steeds is er plaats voor 20 deelnemers per beklimming.

Sportieve scouting activiteiten

De twee Scoutinggroepen De Marnix van Sint Aldegonde Groep en de Wessel Groep zorgen voor de kinderspelen en de wateractiviteiten op Koningsdag voor de jeugd vanaf vijf jaar, met daarin opgenomen echte sportieve scouting activiteiten. Ook kan de jeugd zich uitleven op twee grote springkussens. De Wessel Groep is een watergroep, zij verzorgen de activiteiten op het water rondom het ponton aan de Westhavenplaats. Zo kan de jeugd vanaf het ponton onder begeleiding kano- of vletvaren. De Scouts van De Marnix van Sint Aldegonde Groep zal de jeugd op het plein aan de Westhavenplaats vermaken met traditioneel kinderspelen zoals spijkerbroekhangen.

Een echte brand blussen

Op de Hoflaan is op Koningsdag de Jeugdbrandweer actief. Daar kan de jeugd een echte brand blussen. Er zullen weer situaties worden opgebouwd, waar de jeugd onder begeleiding op kan handelen. Op de Hoflaan staat verder het Veiligheidsplein. In de gele tenten van het GHOR wordt informatie gegeven hoe te handelen bij allerlei soorten EHBO en verwondingen en mogelijk wel een reanimatie.

Programma Koningsdag Vlaardingen

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws