vrijdag, 02 september 2016 19:11

Programma Open Monumentendagen Schiedam bekend

Schiedam - Een groot aantal Schiedamse monumenten opent in het weekeinde van10 en 11 september de deuren voor het publiek. De Open Monumentendagen zijn ieder jaar dé kans om een plek te bezoeken waar je anders niet zo snel binnenkomt. Bezoek bijzondere monumenten, wandel of vaar mee. Het comité Open Monumentendagen Schiedam heeft een gevarieerd programma in petto met als thema ‘Iconen en symbolen’.

De opening vindt plaats op zaterdag 10 september om 11.00 uur in de Westvest90kerk, tegenover Molen de Walvis. Wethouder Marcel Houtkamp zal dan het startsein geven voor een overvol weekeinde waarin monumenten centraal staan. Het landelijk thema van Open Monumentendagen is dit jaar ‘Iconen en symbolen’. Met het oog op dit thema zijn Schiedammers deze zomer uitgenodigd om de meest iconische Schiedammer te kiezen. De uitslag van deze wedstrijd wordt die ochtend bekendgemaakt. Er is ook dans en enkele diva’s van de Hojotoho Opera Studio brengen aria’s ten gehore uit Die Zauberflöte, Mozarts bekendste opera. Alle Schiedammers zijn voor deze opening van harte uitgenodigd.

Na deze feestelijke bijeenkomst gaan de deuren van de monumenten open: molens, musea, herenhuizen, kerken. Op beide dagen zijn bijzondere dingen te zien, te horen en te proeven. De manifestatie Opera aan de Schie en het project Verborgen Stegen met zijn Food Art Festival geven de Open Monumentendagen een welluidend en smakelijk tintje. Wie echte iconen wil zien, zoekt niet tevergeefs. De muren van de Roemeense kerk zijn bijvoorbeeld met de prachtigste heiligeniconen behangen. Die kerk is de kapel van de voormalige R.K. Begraafplaats onderaan de Vlaardingerdijk, ter hoogte van de Fabristraat en de Aleidastraat.

Tot 9 september is het nog mogelijk om een stem uit te brengen op uw icoon van Schiedam. Ga daarvoor naar de facebookpagina ‘Icoon van Schiedam’. Het programma van de Open Monumentendagen Schiedam is te vinden op de facebookpagina Open Monumentendag Schiedam of in een prachtig bewaarboekje dat gratis is op te halen in de musea, de Korenbeurs en het Stadskantoor.

Programma Open Monumentendagen Schiedam bekend

Advertentie