woensdag, 30 maart 2016 11:12

PvdA Schiedam stelt vragen over Stadswachten

PvdA Schiedam vindt het uitrusten van stadswachten met handboeien acceptabel, maar het uitrusten van stadswachten met andere geweldsmiddelen is een ontwikkeling waarbij PvdA Schiedam veel haken en ogen voorziet.

Het recent verschenen rapport Stadshandhavers van de Radboud Universiteit beschrijft dat gemeenten steeds meer ordehandhavingstaken uitbesteden aan de buitengewone opsporingsambtenaar (boa), terwijl de politie steeds meer bezuinigt. Onlangs kwam ook in het nieuws dat dit ook de toekomstvisie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is. Stadswachten (handhavers) moeten meer ordehandhavingstaken kunnen uitoefenen. Volgens de VNG moeten stadswachten (handhavers) afhankelijk van de lokale situatie, al geweldsmiddelen zoals wapenstok en pepperspray kunnen hebben voordat zij met geweld te maken krijgen. Dit wil de VNG uiterlijk in 2020 overal geregel zien.

Serkan Kilickaya namens de fractie van PvdA Schiedam: β€˜β€™De fractie van PvdA Schiedam begrijpt dat stadswachten (handhavers) soms bij het uitoefenen van hun taken in benarde situaties terecht kunnen komen, zoals het staande houden van een verdachte van een winkeldiefstal. De fractie van PvdA Schiedam vindt het uitrusten van stadswachten (handhavers) met handboeien in een dergelijk situatie eventueel wel acceptabel, immers het wachten tot de politie is gearriveerd kan enkele minuten duren, maar het uitrusten van stadswachten (handhavers) met andere geweldsmiddelen is een ontwikkeling waarbij de fractie van PvdA Schiedam veel haken en ogen voorziet. Wij willen graag meer weten over de situatie in Schiedam.’’

PvdA Schiedam stelt vragen over Stadswachten

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws