dinsdag, 27 oktober 2015 20:07

Reken af met afval: 31 oktober laatste inleverdag

Een half jaar lang konden Schiedammers geld verdienen met lege drankenkartons en plastic verpakkingsafval. Bij het inleverpunt aan de Valeriusstraat kregen inwoners per ingeleverde kilo afval €0,25 winkeltegoed om te besteden bij naastgelegen supermarkt Dirk. Zaterdag 31 oktober is de laatste dag waarop Schiedammers kunnen afrekenen met afval.

Het doel van de proef “Reken af met afval” was om Schiedammers, en met name bewoners van flats (hoogbouw) in de wijk Groenoord, te motiveren om plastic verpakkingsafval en drankenkartons te gaan scheiden. En dat is gelukt. De afgelopen zes maanden is aan de Valeriusstraat 10.170 kg aan plastic en drankenkartons ingeleverd. Dat zijn ongeveer 4 gevulde ondergrondse containers per week: een verdubbeling ten opzichte van de hoeveelheid die normaliter wordt gebracht naar de ondergrondse container voor plastic en drankenkartons aan de Valeriusstraat.

De financiële stimulans was niet alleen voor eigen gebruik. Onverwacht bleek de financiële beloning een stimulans te zijn voor Schiedammers om het geld of winkeltegoed te doneren aan een goed doel.

Einde proef

Met de proef is extra aandacht behaald voor het scheiden van plastic verpakkingsafval en drankenkartons in de wijk Groenoord. Nu gaat het erom dat mensen afval blijven scheiden.

Afvaladviseur/projectleider Elke Phielix van Irado: ‘Wij zijn van mening dat afval scheiden niet zoveel moeite hoeft te kosten, vooral niet als de verzamelcontainers in de buurt staan.

Daarom zijn er nu in de wijk Groenoord 7 extra containers voor plastic verpakkingsafval en drankenkartons geplaatst naast de containers voor restafval. We hopen op deze manier mensen gemakkelijker te maken om plastic afval en drankenkartons apart te blijven inleveren. Ook als ze er geen geld voor krijgen.’

Reken af met afval: 31 oktober laatste inleverdag

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws