zondag, 12 maart 2017 11:33

Rel met Turkije geen ver-van-mijn-bed-show

Schiedam - Een internationaal conflict werd gisteravond ineens op de rand van onze regio 'uitgevochten'. Wij hoorden de sirenes en zagen de politiehelikopter boven de brandhaard hangen. Het is beangstigend. 

Het Kabinet en 'de driehoek' hebben een verklaring afgegeven. Hieronder de letterlijke tekst:  

Persbericht driehoek Rotterdam: - Het Nederlandse kabinet heeft vandaag het bezoek van de Turkse minister voor familiezaken Kaya betiteld als onverantwoord. Zij werd door het kabinet tot ongewenst vreemdeling verklaard. In contact met de Turkse autoriteiten is aangegeven dat minister Kaya niet welkom was in Nederland. Desondanks besloot zij toch af te reizen naar Rotterdam. Uiteindelijk heeft zij het consulaat niet kunnen betreden, onder andere door de inzet van de politie.

Gedurende de dag is er meer malen contact geweest met de Turkse consul in Rotterdam, om duidelijk te krijgen of er alsnog een lid van de Turkse regering naar Nederland onderweg was. Ook is er gevraagd of er een bijeenkomst zou worden georganiseerd. Dit zou niet het geval zijn. Toen de minister van familiezaken toch in Rotterdam bij het consulaat aankwam, is er ook voortdurend contact geweest met de consul. Ook is de minister meerdere keren duidelijk gemaakt dat zij de gelegenheid had zelf te vertrekken. Dat weigerde ze, en uiteindelijk is zij ter uitvoering van het besluit om haar als ongewenst vreemdeling te verklaren door de politie naar Duitsland begeleid.

Politie grijpt in
Gedurende de hele middag en avond is getracht om op een vreedzame wijze haar te bewegen zelfstandig te vertrekken. Uiteindelijk is besloten om de situatie niet langer te laten voortduren en heeft de politie ingegrepen.

Uitgeleide naar Duitsland
De minister is uitgeleide gedaan naar Duitsland. Ook mensen die zich in haar gevolg bevonden zijn door de Rotterdamse politie naar Duitsland begeleid.

Noodbevelen
Zekerheidshalve gaf de burgemeester van Rotterdam drie noodbevelen af: een voor de Straatweg waar de ambtswoning van de Turkse consulaat en een voor de omgeving van het Turkse consulaat aan de Westblaak en later op de avond een voor het gehele centrum van Rotterdam.

Wanordelijkheden
De inzet van de politie was er op gericht om gedurende de avond de toeloop voor het consulaat rustig te laten verlopen. Rond middernacht, na het vertrek van de Turkse minister werden de mensen gevraagd vreedzaam te vertrekken. Toen de aanwezigen personen voor het consulaat het aanwezig politiepersoneel begonnnen te bekogelen, werd besloten tot het ingrijpen door de Mobiele Eenheid. Rond twee uur waren enkele aanhoudingen verricht.

Verklaring van de Rijksoverheid:
In het onderlinge contact met Turkije heeft Nederland vandaag bij herhaling duidelijk gemaakt dat de openbare orde en veiligheid in ons land niet in het geding mogen komen. Overleg over een bijeenkomst met een kleinschalig en besloten karakter in een Turks consulaat of ambassade werd onmogelijk gemaakt door de publieke dreiging met sancties. Daarop trok Nederland zaterdagochtend de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in. De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk. De verbale agressie van de Turkse autoriteiten die daarop vandaag volgde, is onacceptabel.

Het bezoek van de Turkse minister Kaya van Familiezaken was in deze context onverantwoord. In contact met de Turkse autoriteiten is deze boodschap nogmaals overgebracht en is aangegeven dat minister Kaya niet welkom is in Nederland. Nederland werkt er niet aan mee dat Turkse ministers in Nederland publiekelijk politiek campagne voeren. Desondanks heeft zij besloten af te reizen.

Bij aankomst in Rotterdam zijn de minister alle opties geboden om te vertrekken. Ook bij het consulaat is haar herhaaldelijk verzocht terug te reizen. Zowel minister-president Rutte als minister Koenders hebben met hun ambtgenoten gebeld. Het onderlinge overleg heeft ertoe geleid dat minister Kaya wordt uitgeleid om het land via de Duitse grens te verlaten.

Nederland blijft voorstander van overleg met Turkije. Het kabinet houdt contact met de Nederlandse lokale autoriteiten.

Foto: Media Tv

 

Rel met Turkije geen ver-van-mijn-bed-show

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws