vrijdag, 07 november 2014 11:58

RET innoveert met emissievrije bussen

De RET koopt twee waterstofbussen. Door de komst van deze bussen draagt de RET bij aan de innovatie van waterstof als schone brandstof en de verbetering van de luchtkwaliteit in Rotterdam. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakte bekend dat zij subsidie verlenen voor de aanschaf van de waterstofbussen. De komst van deze bussen is belangrijke stap naar emissievrij rijden. Vanaf 2016 zijn de eerste waterstofbussen in het Rotterdamse straatbeeld te zien. Pedro Peters, algemeen directeur RET: "De RET werkt met de komst van deze bussen mee aan het vergroenen van de stad en het verbeteren van de luchtkwaliteit. De tram en metro rijden al elektrisch op groene stroom. De uitdaging is om in de nabije toekomst ook met de bus emissievrij te rijden."

 

Werkwijze

Waterstofbussen stoten geen schadelijke stoffen uit zoals roet en fijnstof. Daarnaast rijden ze CO2 neutraal. De waterstofbussen hoeven maar een keer per dag waterstof te tanken en hebben net zo veel zitplekken als in de reguliere bussen. De bussen tanken bij het recent geopende waterstoftankstation op de Groene Kruisweg.

Verbeterde luchtkwaliteit

Eerder werden al elektrische en hybride bussen ingezet in de dienstregeling. Door de inzet van verschillende typen milieuvriendelijke bussen draagt de RET bij aan de technische ontwikkeling van de bussen van de toekomst." De bestaande RET busvloot bestaat uit 256 bussen die voldoen aan de Euro V en EEV norm. Dat betekent dat zij zuinig en schoon rijden.

Ontwikkeling

De ambitie van de Nederlandse vervoersbedrijven is dat in 2025 de OV-bussen geen luchtvervuilende of klimaatbelastende emissies meer uitstoten. De RET hoopt met de aanschaf van de 2 waterbussen alvast ervaring op te doen met de inzet van de bussen in de praktijk. Daarnaast leert het RET personeel op deze manier al in vroeg stadium hoe de waterstofbussen technisch onderhouden moeten worden. Nu de subsidie is toegekend, start het traject voor de aanschaf van de bussen. Vanaf begin 2015 worden de waterstofbussen gebouwd, tegelijkertijd past de RET haar werkplaatsen aan zodat de bussen in huis onderhouden kunnen worden. De waterstofbussen worden vanaf begin 2016 in de dienstregeling opgenomen.

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws