zondag, 22 januari 2017 12:29

Ruilpunt Krijg de Kleertjes heeft nieuwe openingstijden

Schiedam - Het Schiedamse ruilpunt van Krijg de Kleertjes heeft nieuwe openingstijden. Het ruilpunt is geopend elke 1e en elke 3e vrijdag van de maand van 13.00 tot 15.00 uur. En binnenkort ook elke 2e zaterdag van de maand.

5000. Zoveel pakketten met kleertjes en speelgoed zijn er al geruild via de ruilsite KrijgdeKleertjes.nl. Bijna 70.000 kledingstukken wisselden van eigenaar en zorgden voor veel blije gezichten. Goed voor het klimaat en goed voor elkaar. Twee moeders uit Bunnik coördineren deze landelijke ruilsite.

De ruilsite KrijgdeKleertjes.nl draait nu ruim vier jaar. Via deze website ruilen ouders pakketten met kleding, speelgoed en andere kinderspullen als wipstoeltjes, flesjes en kinderboeken. Duurzaam, handig en goedkoop de kinderen in het nieuw steken en je eigen kasten legen, dat is de gedachte. En het slaat aan.

Op vrijdag de 13e januari wisselde het 5000e pakket van eigenaar. In totaal zijn 699 pakketten met kinderspullen en 4301 pakketten met kleding geruild. Daarmee kregen 69.000 kledingstukken een tweede leven. Mensen brachten pakketten bij elkaar langs of verstuurden dozen met kinderspullen met de post naar hun nieuwe bestemming. De bijna 5.000 leden van KrijgdeKleertjes.nl komen uit heel Nederland. De redenen om mee te doen met het ruilen zijn divers.

Ruilen is gezellig en voordelig. Het initiatief is niet alleen goed voor de portemonnee van de leden, maar ook voor het milieu: textiel - en dus kleding - kost heel veel energie, pesticiden en water om te maken. Het ruilen via KrijgdeKleertjes heeft in totaal een besparing van ruim 47.000 kilo CO2 opgeleverd. In autokilometers uitgedrukt zijn dat ruim 270.000 autokilometers. Bijna zeven keer met de auto de wereld rond! Hergebruik van textiel zorgt voor een enorme waterbesparing. Met het door het ruilen bespaarde water zou je een opblaaszwembadje ruim 300.000 keer kunnen vullen.

Naast online ruilen kunnen ouders op steeds meer plekken ‘live’ ruilen. KrijgdeKleertjes ondersteunt namelijk een netwerk van 20 ruilpunten in het hele land. Bij zo’n punt kunnen ouders kinderkleertjes die over zijn in leveren en in ruil weer wat nieuws uitkiezen. Soms bij een vrijwilliger thuis, soms in een buurtcentrum. Ook in Schiedam Noord is sinds mei 2016 een lokaal ruilpunt geopend. Dit ruilpunt zit in De Buurtvlinder op Stockholm 8. Initiatiefneemster voor dit ruilpunt is Abbey van Tessel. 

Het ruilpunt Schiedam Noord wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Schiedam Vlaardingen.

Ruilpunt Krijg de Kleertjes heeft nieuwe openingstijden

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws