zondag, 19 oktober 2014 17:46

Ruim 1500 fotoliefhebbers bezoeken 1e weekend fotografiefestival

Vrijdagavond 17 oktober 2014 is in het Wennekerpand in Schiedam het tweede Fotofestival Schiedam onder bijzonder grote belangstelling geopend. Het gehele weekend waren de straten van het historische centrum gevuld met liefhebbers van fotografie, literatuur en erfgoed.

Opening

Voor een afgeladen Grandcafé van het Wennekerpand gaf de Schiedamse wethouder van cultuur Marcel Houtkamp, als groot liefhebber van fotografie, het startschot. De circa 300 enthousiaste toehoorders werden hierna getrakteerd op een speciaal voor het festival geschreven openingsact van Wilfried de Jong en Ernest van der Kwast.

Op hilarische en soms ontroerende wijze bespraken zij aan de hand van markante foto's de verhouding tussen fotograaf en geportretteerde, in het bijzonder geportretteerde schrijvers. Hiermee sloten zij naadloos aan op het thema van het festival In woord en beeld en zorgden zij voor de juiste sfeer onder het publiek om een eerste blik op de tentoonstelling De Zilveren Camera te werpen.
Deze expositie van prijswinnende persfoto's is in de regio exclusief te zien op het Fotofestival Schiedam. Na Schiedam reist de tentoonstelling niet verder en zal aldus vanaf half november niet meer te zien zijn. Onder het genot van een hapje en een drankje genoten de bezoekers tot in de late uurtjes van de tentoonstellingen en de zoetgevooisde stem van zangeres Lula Bir.

Drukbezocht en zonnig festivalweekend

Na de gezellige en overvolle aftrap bezochten het verdere weekend ruim 1500 geïnteresseerden het Fotofestival. De historische binnenstad werd bevolkt door vele fotoliefhebbers, vaak met de mooiste camera's om hun nek of schouder, om de fotogenieke stadskern ook zelf op de gevoelige plaat te leggen.
Zeer populair onder de bezoekers was de imposante tentoonstelling Werkers van Schiedam van fotograaf Jan van der Ploeg in het Pompstation. Het industriële karakter van de foto's, de indrukwekkende presentatie en de authentieke locatie maakten deze tentoonstelling tot één van de publiekslievelingen van het weekend.

Exclusief voor het openingsweekend was de bijzondere wandelroute Chambres de Schie langs woonhuizen aan de Lange Haven. Speciaal voor het Fotofestival openden diverse bewoners hun voordeuren en stelden hun woonkamers ter beschikking als tentoonstellingsruimte voor werk van pas afgestudeerde fotografen. Spontaan namen bezoekers plaats aan de keukentafel voor een kopje koffie, meldden muzikanten zich met gitaar en saxofoon voor een mini-optreden en verschenen gedurende de dag de flessen wijn en borrelnootjes in de voortuinen op de kade van de Lange Haven.
Niet alleen aan het water maar ook op het water werd het festival gevierd. Woordkunstenaar Rob Dijkstra voer met zijn ludieke Poëziesloepje over de Schiedamse wateren om de bezoekers te vervoeren van locatie naar locatie. Hen onderwijl vermakend met de voordracht van prachtige gedichten van de groten van de Lage Landen. Ook volgend weekend vaart hij weer door Schiedam. Poëzieverzoekjes zijn mogelijk!

Schiedamse krachten gebundeld

Het Fotofestival is een initiatief van het Centrum Beeldende Kunst Schiedam: de verzamelplaats van kunst, cultuur en creativiteit in Schiedam. De kracht van het festival komt uit het grote enthousiasme van en de uitgebreide samenwerking met vele andere Schiedamse partijen.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws