zondag, 06 november 2016 12:18

Schiedam heeft iets met bomen

Schiedam - Bomen waren de afgelopen week volop in het nieuws, terwijl Schiedam toch niet bepaald op de Veluwe ligt (jammer genoeg).

Bomen hebben het werk bij de Boerhaavelaan stil gelegd, tot grote frustratie van de bewoners. Een boom op de Vismarkt moet worden gekapt, bewoners protesteren. De rechter moet uitspraak doen over de bomen bij de A4, maar komt er niet op tijd uit. Het nieuws uit één week.

Het werk aan Boerhaavelaan, wat deel uitmaakt van het project de 'drie lanen' in Schiedam Oost, ligt stil omdat nu pas is gebleken dat de boomwortels vergroeid zijn met de tweede verhardingslaag onder de parkeervakken. Hierdoor kan niet doorgewerkt worden zonder de bomen schade toe te brengen. De gemeente en de aannemer weten nog niet wat te doen. Wel vreemd want Schiedam heeft met Huib Sneep van de Bomenstichting toch een echte bomenexpert in huis? 'Bomen zijn de meest rendabele investering in de stad van de toekomst' zegt Huib Sneep op de website van Future Green City

De boom op de Vismarkt moet worden gekapt omdat het (volgens de kapvergunning) 'een zeer zware plantmaat (stamomtrek) van ca. 80 tot 100 cm betreft. De exacte plantmaat behoeft goedkeuring van de beheercoördinator groen van de gemeente. Herplant dient plaats te vinden in overleg met en op aanwijzingen van de stadsecoloog (Hans de Kruijf, red.).'

En dan de bomen die gekapt zijn voor de aanleg van de verlengde A4. John Witjes van Stichting De Batavier laat afgelopen vrijdag weten 'De rechtbank heeft vandaag laten weten dat er nu, zes weken na de zitting van Batavier cs tegen de gemeente Schiedam over de tekort schietende herplant van bomen bij de A4DS, nog geen uitspraak is:
"Het is helaas niet mogelijk gebleken om uitspraak te doen binnen deze termijn. De rechtbank heeft daarom besloten deze termijn met zes weken te verlengen."
Er zijn voor de aanleg van de snelweg maar liefst 4.000 bomen gekapt. En er zijn slechts zo’n 400 echte bomen herplant. 'De rest is veren / twijgen en geen bomen.' aldus John. Daar gaat de rechtszaak over.

Schiedammers zijn dol op hun bomen, zo blijkt.

 

 

Schiedam heeft iets met bomen

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws