vrijdag, 11 november 2016 11:48

Schiedam in actie tijdens Week tegen Kindermishandeling

 

Schiedam - Jaarlijks worden 119.000 kinderen en jongeren in Nederland mishandeld. Het is belangrijk de slachtoffers te helpen om een einde te maken aan het geweld. Daarom komen Schiedammers in actie tijdens de Week tegen Kindermishandeling.

Wethouder Nathalie Gouweleeuw: “Met de meeste Schiedamse kinderen en jongeren gaat het goed, maar helaas zijn er ook jongeren die worden geslagen, uitgescholden, misbruikt of verwaarloosd. Of bijvoorbeeld jongeren die in een vechtscheiding letterlijk kind van de rekening zijn. In Schiedam grijpen we de week van de Kindermishandeling aan om extra aandacht te vragen voor deze kinderen.”

Schiedamse activiteiten

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling, van 14 t/m 20 november, is er een workshop voor sportcoaches, -docenten en –verenigingen, een training voor leidsters op peuterspeelzalen en een schrijfwedstrijd voor basisschoolleerlingen. Wethouder Mario Stam: “Gemiddeld zit in elke klas één mishandeld kind of jongere. Wij vragen van pedagogisch medewerkers en leerkrachten alert te zijn en om vermoedens van mishandeling altijd te melden.”

Medewerkers van de WijkOndersteuningsTeams (WOT’s) krijgen een training over vechtscheiding. Verder onderzoeken Schiedamse professionals hoe ze nauwer kunnen samenwerken in strijd tegen mishandeling van kinderen en jongeren.

Kom ook in actie: meld geweld!

Ook u kunt in actie komen. Wethouder Patricia van Aaken: “Dat is niet altijd makkelijk. Maar overwin uw schroom en bespreek uw vermoeden van kindermishandeling; meestal klopt uw intuïtie.”
Voor vragen, advies en melden is Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond gratis en 24/7 bereikbaar via 0800-2000. Kijk voor meer informatie op www.veiligthuisrr.nl. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling voor vijftien gemeenten in Rotterdam Rijnmond.

Wat is mishandeling?

Mishandeling is bijvoorbeeld lichamelijk geweld: slaan of schoppen. Seksueel geweld kan zijn ongewild aanraken of seks tegen je zin of chantage via social media. En dan is er geestelijk geweld: uitschelden, vernederen, spullen kapot maken of geld afpakken. Maar ook als het kind zelf niets mag beslissen, steeds vervelende dingen over zichzelf te horen krijgt of bang wordt gemaakt. Verwaarlozing is ook mishandeling; denk hierbij aan gebrek aan aandacht, eten, drinken of kleding.

Schiedam in actie tijdens Week tegen Kindermishandeling

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws