vrijdag, 06 oktober 2017 11:11

Schiedam is een Europees kampioene karate rijker

Schiedam - De Nederlands kampioene Chelsea Kerklaan Diaz Lopez uit Schiedam is vorige week tijdens de Brits Open Kyokushinkai full contact karate wedstrijden Europees kampioene geworden.

De 21-jarige Kerklaan Diaz Lopez, die uitkomt voor de Nintai-karateschool in Schiedam, is daarmee de eerste vrouwelijke Europees kampioene in de feminiene zwaargewichtklasse boven 60 kilo. Ze won vier partijen in Londen, wat resulteerde in de felbegeerde officiële Europese IFK (International Federation of Karate)-titel. Haar tegenstanders kwamen uit Litauwen, Ierland, Polen en Rusland.

“Ik kan het zelf eigenlijk nog niet geloven”
Chelsea: “Ik vind het nog steeds onwerkelijk, we zijn nu anderhalve week verder, ik probeer ervan te genieten, maar om eerlijk te zijn kan ik het eigenlijk nog niet geloven. Ik ben nu twee jaar Nederlands kampioene, daar was ik een soort van aan gewend, en dan nu dit: ik vind het echt bizar. Ik had het gewoon niet verwacht, ook omdat ik een gekneusde voet had, en ik had slecht geslapen. Mijn trainer moest me na m’n laatste wedstrijd overtuigen van het feit dat gewonnen had. En dat ik dus Europees kampioene was.”

De karate stijl
Kyokushinkai karate is een full contact karate stijl, waarbij getraind wordt met een partner in het uitdelen, ontvangen en afweren van stoten en trappen. Dit gebeurt in een volledig beheerste omgeving onder toezicht van een instructeur. Kyoku staat voor het uiterste. Shin voor waarheid. Kai voor samenwerken. “Het mooie van karate is dat het een hele sierlijke sport is, het gaat om respect (voor je tegenstander). Ik kom bijvoorbeeld net kijken op een evenement als in London. Het is pas mijn tweede grote wedstrijd, ik deed wel mee op het WK in Roemenië maar ik mag mezelf niet overschatten en denken dat ik dat wel even ga doen. Mijn tegenstanders hadden veel meer ervaring en daar moet ik dan wel respect voor tonen. Het is niet gericht op het traditionele vechten zoals bij (kick)boxen, je bent minder bezig met aanvallen en meer met wanneer je een counter attack kan doen als je tegenstander jou benadert met heel veel bewegingen, stoten en trappen. Andersom heb ik mijn laatste wedstrijd gewonnen omdat ik vijf minuten achter elkaar alleen maar bewegingen heb gemaakt waardoor mijn tegenstander steeds vaker naar achteren stapte en inhield. Het gaat erom wie het meeste van zichzelf laat zien, en wie kan laten zien wie mentaal sterker is,” aldus de trotse en enthousiaste fysiotherapeute in wording.

Chelsea is begonnen op haar 8e met Nintai (Kyokushin) karate bij Budo Sport Schiedam. Ze beoefent dus al dertien jaar deze vorm van karate. Het is de ‘hardste’ vorm van karate, omdat iemand echt neer kan gaan. Bij de mildere vorm (semi-contact) raak je de tegenstander net of niet aan. Selectie voor een kampioenschap als deze gebeurt op basis van aanwezigheid bij de (selectie)trainingen in het land en tijdens wedstrijden jezelf tot het uiterste bewijzen.

Welke wensen heb je?
“Ik wil heel graag dat karate, in welke stijl dan ook, een Olymische sport wordt. En ik wil graag aandacht blijven vragen voor karate en mensen ervoor enthousiasmeren. Ik wil heel graag laten zien dat vechtsporten niet gaan om het vechten alleen, om het spel of om de punten. Een vechtsport kan ook draaien om discipline en respect en om het sportieve van het vechten. Karate is hele sportieve vorm van vechten.”

Wat nu?
Chelsea hoopt dat ze in december mee mag doen met het WK in Sibierë. Ze moet nog geselecteerd worden. Tot die tijd doet ze mee met de selectietrainingen, moet ze zorgen dat ze fit blijft, ze moet op haar eten letten en zichzelf voorbereiden op de wedstrijd. Meer informatie over Nintai karate is te vinden op http://www.budosportschiedam.nl/.

Schiedam is een Europees kampioene karate rijker

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws