maandag, 07 september 2015 20:32

Schiedam pakt groots uit met Open Monumentendag!

Schiedam pakt groots uit op zaterdag 12 en zondag 13 september met Open Monumentendagen. Rond het jaarthema 'Kunst & Ambacht' zijn tientallen activiteiten georganiseerd, waarbij de vele monumenten een uniek decor bieden. Gelijktijdig met Open Monumentendagen vinden in de binnenstad Open Ateliers en het Opera aan de Schie festival plaats. Alle monumenten en activiteiten zijn gratis toegankelijk.

De officiƫle opening van Open Monumentendagen is zaterdag 12 september om 11.00 uur in de Havenkerk, Lange Haven 72. Wethouder Marcel Houtkamp geeft dan namens het Schiedamse gemeentebestuur het startsein voor het weekeinde. Voor beide dagen is tussen 11.00 (zondag vanaf 12.00 uur) tot 17.00 uur een gevarieerd programma samengesteld.

Het landelijke thema 'Kunst & Ambacht' past goed bij Schiedam. Het ambacht van het branden en distilleren van jenever bracht Schiedam internationale faam. Een groot aantal monumenten herinnert aan die glorietijd, zoals de Korenbeurs en de Havenkerk. Net zo goed kent de Schiedamse binnenstad plekken waar kunst, ambacht en industrie in elkaar overlopen. De meest spectaculaire voorbeelden daarvan zijn de Singelkerk en de HAV-bank. Vele monumenten zijn zaterdag en/of zondag a.s. gratis toegankelijk.

Daarnaast vinden in en om de monumenten vele activiteiten plaats. Hoogtepunten zijn: de wandeling (zaterdag) langs de fraaie orgels onder leiding van stadsorganist Arjen Leistra; de rondleiding met de fluisterboot (zaterdag) langs de restauratiewerkzaamheden aan de Beurssluis en Appelmarktbrug; de wandeling langs gerestaureerde panden onder leiding van de Historische Vereniging Schiedam (zaterdag en zondag) en de kunstroute 'Verborgen Stegen'(zaterdag en zondag).

Het gevarieerde programma van het Opera aan de Schie festival bevat pareltjes uit de opera die weerklinken in verschillende Schiedamse monumenten. Behalve het programma overdag tijdens Open Monumentendagen verzorgt Opera aan de Schie zaterdagavond om 20.00 uur een uitvoering van de opera Cavalleria Rusticana in de Havenkerk. Toegang gratis.

Binnen het thema 'Kunst & Ambacht' organiseert Open Ateliers een speciale Kunst en Ambacht Route op 12 en 13 september tussen 11.00 en 17.00 uur. In Pand Paulus, Korte Haven 125, zijn routekaarten verkrijgbaar.

Schiedam pakt groots uit met Open Monumentendag!

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws