zaterdag, 29 juli 2017 11:53

Schiedam, Vlaardingen en Maassluis hebben weinig groen in de bebouwde kom

Schiedam - De MSV gemeenten scoren slecht wat betreft het aantal planten en bomen per gemeente. Dat blijkt uit een onderzoek dat RTL Nieuws door de Universiteit Wageningen liet uitvoeren. In de Randstad zijn binnen de bebouwde kom alleen Wassenaar en Bloemendaal heel groen. Wil je een beetje betaalbaar tussen de bomen en planten wonen, dan kan je beter naar de provincie Groningen.

Weinig groen in je leefomgeving kan ervoor zorgen dat inwoners gestresster zijn en er minder sociale samenhang is. Schiedam, Vlaardingen en Maassluis scoren alle drie in de oranje, op één na slechtste, categorie. Schiedam staat op plek 378, Vlaardingen 359 en Maassluis op 374.

Groen is gezond
Groen in de gemeente is goed voor de inwoners, zo stelt RTL Nieuws. Volgens omgevingspsycholoog Sjerp de Vries zijn er verschillende onderzoeken die een positieve relatie aantonen tussen groen en gezondheid.

Zo zijn er onderzoeken die groen relateren aan een lagere sterftekans, aan een hogere ervaren gezondheid en in groene arme buurten hebben kinderen minder vaak ADHD dan in grijze arme buurten.

Minder stress
"De positieve gezondheidseffecten van groen lijken in Nederland vooral te komen door het effect dat groen heeft op de hersenen. Mensen lijken minder stress te ervaren in een groene buurt en groen is goed voor de sociale samenhang in een wijk."

Een gemeente kan groener worden door meer parken te maken of bomen te planten, maar de tuinen hebben ook een grote invloed op de groenheid van een gemeente. Plaatsen met grote tuinen zijn vaak groener dan plaatsen met kleine tuinen, zegt Gerbert Roerink, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit.

Verschillen tussen stedelijke gemeenten
Vanzelfsprekend doen gebieden waar veel mensen dicht op elkaar wonen het dus het slechter dan gebieden die minder stedelijk zijn.

Toch zijn er ook verschillen tussen gemeenten die ongeveer even stedelijk zijn. Van de meest stedelijke gemeenten scoort bijvoorbeeld Hilversum een stuk beter dan Beverwijk. Ook binnen gemeenten zijn er verschillen per dorp.

Schiedam, Vlaardingen en Maassluis hebben weinig groen in de bebouwde kom

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws