dinsdag, 25 februari 2014 18:56

SchiedamsDOENERS gaan over tot actie!

Tijdens een gezellige en inhoudelijke lunch bespraken de vijf winnaars van SchiedamsDOEN op 25 februari met burgemeester en wethouders hoe zij samen de winnende voorstellen willen uitvoeren. Burgemeester Lamers maakte bij het begin van de lunch bekend welke wethouder wordt gekoppeld aan welk voorstel. Opvallend is dat de voorstellen niet gekoppeld zijn aan de portefeuilles van de wethouders. De wethouders zijn enthousiast over de samenwerking: "We moeten nu snel overgaan tot daden!" Zij staan ervoor garant dat binnen de gemeente alle deuren open gaan om de voorstellen verder uit te werken en uit te voeren.

Foto: Jan van der Ploeg

Op PopUpTv heeft middels verschillende films de voortgang van project Schiedams Doen kunnen volgen. De films zijn nog steeds te zien op PopUpTube (vul in het zoekveld SchiedamsDOEN in!)

Burgerkennisnetwerk

Winnaar Huib Sneep is met zijn voorstel voor de 'Vorming van het burgerkennisnetwerk' gekoppeld aan wethouder Peter Groeneweg. Over zijn voorstel om de (gratis) vakkennis van Schiedammers beter in te zetten voor de stad, gaat Groeneweg snel in overleg, samen met Huib, een aantal Schiedammers en enkele ambtenaren: "Belangrijk is dat we het sámen gaan doen. Misschien moeten we klein maar concreet met een pilot beginnen, en het langzaam tot een goed model uitbouwen."

Spelen in de natuur

Rien Adriaanse vertelde over zijn voorstel 'Spelen in de natuur' aan wethouder Nathalie Gouweleeuw dat hij voor de realisatie van zijn natuurlijke speellocatie juist een grote rol weggelegd ziet voor de kinderen: "Met de kinderen van de vier Scoutinggroepen in Schiedam kunnen we zelf een hele leuke speelplaats bouwen met vlotten, bruggen, hutten en dergelijke. Voor de grond en de veiligheid hebben we de steun van de gemeente nodig."

Sodafabriek

"De herontwikkelde Sodafabriek gaat er hoe dan ook komen", stelde architect Peter van Velzen aan 'zijn' wethouder Johan Grijzen. Met zijn voorstel voor 'Jong en oud bouwen samen aan de Sodafabriek' wil Van Velzen werkloze jongeren en ouderen uit de bouwwereld samen laten werken aan de Sodafabriek: "Mijn slogan voor het project Sodafabriek is 'steek je nek uit' en SchiedamsDoen helpt ons daarbij. Het biedt de kans om weer nieuwe touwtjes aan elkaar te knopen, mensen met kennis en kunde met elkaar in contact te brengen. En als er geen touwtjes geknoopt kunnen worden, stagneert niet meteen het project. SchiedamsDoen versterkt ons uitgangspunt om de Sodafabriek een maatschappelijke functie en waarde te geven."

Stadsimker

"The sky is the limit" zo eindigde Herbert Nikkels het gesprek met wethouder Mario Stam over de mogelijke inzet van een Stadsimker die Schiedam bij-vriendelijk kan maken. Nikkels: "Samen met Mario Stam hebben we nu al tal van andere mogelijkheden besproken. Wat kan je samen met scholen doen, hoe kun je de stad uitnodigen, hoe gaan we mogelijke plekken en bestaande initiatieven inventariseren? We gaan snel concreet aan de slag!"

Op 5: Kunst in de etalage

"De kunstenaars staan te trappelen om hun werk te laten zien", vertelde Bob van Vliet over zijn project 'Kunst in de etalage'. Wethouder Arie Wijten gaat de bekende zanger en kunstenaar helpen om langdurig leegstaande winkelruimten in Schiedam te vullen met kunst, waardoor de winkels aantrekkelijker worden. Bob van Vliet heeft dat ook al uitgevoerd in Woensdrecht en Bergen op Zoom.

Ook aandacht voor vijf tot en met tien

Burgemeester Cor Lamers benadrukte dat de eerste vijf winnende voorstellen van Schiedams DOEN in 2014 worden uitgevoerd, mits er sprake is van een co-productie. "Het is een gezamenlijk project met gelijkwaardige partners: de Schiedammers en de ambtenaren. We gaan samen voor het best mogelijke resultaat. Daarnaast hoop ik ook de nummers zes tot en met tien nog dit jaar concreet te kunnen helpen bij de realisatie van hun voorstellen."

Voortgang zicht op website

De gemeente gaat, in overleg met de initiatiefnemers, via de website www.schiedamsdoen.nl iedereen op de hoogte houden van de voortgang van uitvoering. Wie wil meewerken aan de uitvoering van de winnende voorstellen, of zich wil ontfermen over een ander ingediend idee, kan haar mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws