donderdag, 23 april 2015 21:30

Schiedammers krijgen geld voor hun afval

Een half jaar lang kunnen Schiedammers geld verdienen met lege drankkartons en plastic verpakkingsafval. Via een speciaal inleverpunt aan de Valeriusstraat, naast Afval Apart Punt, krijgen inwoners per ingeleverde kilo afval €0,25 winkeltegoed of geld bij de Dirk. Op 23 april gaf wethouder Alexander van Steenderen officieel het startsein voor deze actie 'Reken af met afval'.

Met de actie 'Reken af met afval' wil de gemeente Schiedammers belonen voor het scheiden van hun afval zodat zij zich bewust worden van de waarde van afval. Aan de Valeriusstraat is een speciaal inleverpunt ingericht waar zij op donderdag tot en met zaterdag van 10.00 -17.00 uur hun lege drankkartons en plastic verpakkingen kunnen inleveren. Het afval wordt ter plekke gewogen, en per ingeleverde kilo ontvangen zij €0,25 winkeltegoed bij Dirk van den Broek. Zij krijgen de vergoeding in de vorm van een tegoedbon die verzilverd kan worden bij de kassa van de Dirk aan de Laan van Bol'es.

Duwtje in de rug

Door hen rechtstreeks te belonen voor hun afval, wil de gemeente Schiedammers bewust maken van de waarde van afval. "Doordat zij nu actief afval scheiden, en bij het inleverpunt zien wat er met hun afval gebeurt, verwachten we dat inwoners ook na deze actie hun afval blijvend gescheiden zullen inleveren", zegt Elke Phielix beleidsadviseur Afval van Irado. "En, door deze actie ervaren ze dat afval scheiden eigenlijk niet eens zo veel moeite is. Het is een kwestie van doen. De actie 'Reken af met afval' is slechts een duwtje in de rug." Het inleverpunt is in de wijk Groenoord, omdat hier veel hoogbouw is en dit vaak een belemmering blijkt te zijn bij afval scheiden, maar alle Schiedammers mogen meedoen."

Duur actie

De actie 'Reken af met afval' duurt een halfjaar en eindigt op 24 oktober 2015. Er wordt dagelijks gemeten hoeveel afval bewoners hebben ingeleverd.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws