donderdag, 28 juli 2016 14:05

Schiedammers ontmoeten na 39 jaar hun redders

Schiedam - Negenendertig jaar geleden gebeurde er in Schiedam een dramatisch ongeluk: een auto met vijf inzittenden raakte te water bij de Nieuwe Haven. Twee van de inzittenden overleefden het ongeval niet. Drie werden er gered. Julia Mak heeft er voor gezorgd dat de overlevenden onlangs drie van de redders hebben kunnen ontmoeten. 

Julia Mak is bezig met het schrijven van een boek over de Schiedamse treinramp van 4 mei 1976. 'Op 8 april van dit jaar heb ik via een andere hulpverlener Rinus van Tiel ontmoet. Hij is één van de brandweermannen die mij in 1976 uit die trein heeft gered.' schrijft Julia aan PopUpTv. 'De heer van Tiel vertelde mij dat hij als hulpverlener ook was betrokken bij een ernstig auto-ongeluk in 1977.'

Op 7 augustus 1977 raakte een auto te water bij Nieuwe Haven in Schiedam. In de auto zaten, naast de bestuurder, een moeder, haar baby van 6 maanden, haar zoontje van 18 maanden en hun oma. De bestuurder heeft ongeluk niet overleeft, de oma overleed 4 dagen later.

'De moeder is voor mij een heldin' schrijft Julia. 'Hoe zij zichzelf en haar twee kindjes heeft gered, is een groot wonder. Heel alert en koel op heeft zij gehandeld en haar kinderen door het water naar het leven geduwd.'

Rinus van Tiel was één van de hulpverleners. Hij was destijds duiker bij de Schiedamse Brandweer. Ook politieagent dhr. P. Peek was er bij, net als de ambulancebroeder Dick van Hoven. Dick had een jaar eerder, net als Rinus, ook hulp verleend bij de grote treinramp van Schiedam.

'Ik ben op 8 april gaan zoeken naar de Familie Mosso en ze gevonden via Facebook. Ik heb die gegevens doorgespeeld naar Rinus van Tiel en daar is deze ontmoeting uit voort gekomen'.

Rinus van Tiel heeft bij het auto-ongeluk het leven van het zoontje van 18 maanden gered en ambulance broeder Dick van Hoven heeft het dochtertje van 6 maanden behandeld. Beide kinderen wilden heel graag hun hulpverleners ontmoeten. Dat is op 19 juli ook gebeurd, bij de familie van Tiel in Schiedam. Het was een mooie indrukwekkende avond waar hulpverleners hun, nu intussen volwassen, drenkelingen mochten ontmoeten. Ook politieagent Peek was erbij.

 

Schiedammers ontmoeten na 39 jaar hun redders

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws