zondag, 16 augustus 2015 14:11

Schiedammers raken verzeild in bosbrand Indonesië

De bekende Schiedammers Marco Spruit Bleeker en Marianne Ames (beiden geboren in 1960) zijn ´viefe´ vijftigers, zoals ze zelf zeggen, die veel reizen. Ze houden een blog bij over hun avonturen. 
Ze zijn nu op rondreis door Indonesië en doen daarbij het Tangkoko National park op Noord-Sulawesi aan. Ze logeren in Batuputih, een dorp dat aan de ingang van het park ligt. Daar hebben ze een huisje gehuurd.  Vandaag brak daar een bosbrand uit. Marco heeft zelfs meegeholpen om het huis van hun tijdelijke buurman te redden.

"We worden wakker door een brandlucht. Achter ons huisje staat het bos in brand. Voor de zekerheid, we horen het vuur knetteren, pakken we de koffers in. De eigenaar van de lodge, Franky, is al met tuinslangen in de weer. Achter de lodge stroomt een riviertje, het zijn enkele meters maar die zorgen er gelukkig voor dat de brand niet overslaat. Toch staat er even later een bananenboom achter een van de huisjes in de fik." schrijft Marianne op hun blog. "Mannen hebben een aggregaat in de rivier gezet en met een slang gaat Ono het vuur aan de overkant van de rivier te lijf. Of maakt het in ieder geval nat zodat het vuur hier weinig grip kan krijgen. Jongens springen ernaast in het water en lachen, zich niet bewust van het gevaar. 

blogger image 142736704

Ik ga in het familiehuis bovenop de berg zitten, de ramen zijn al dicht maar de tafels en vloer zijn bedekt met asdeeltjes. De kinderen hebben betraande ogen. Ik doe lenzenvloeistof in mijn ogen en vraag of ik het ook bij hen zal doen.

Een meisje, Kanlin, durft het aan en al gauw staat iedereen in de rij. Als dank doet Kanlin een soort rode lak op mijn nagels. Het ziet er niet uit maar dat zeg ik natuurlijk niet. De kinderen zijn druk bezig met mij en met de inhoud van mijn toilettas en vergeten de brand. Ik deel nog wat parfummonsters uit aan mijn nieuwe vriendinnetjes.

Dan komt Marco aan, bezweet en met een baddoek voor zijn gezicht. Hij heeft geholpen bij de buurman wiens huis in brand dreigde te gaan. "Ik voel me net een held hier", zegt hij. Franky komt even later ook met twee duimen omhoog binnen. "Marco helps!" Van hem hoor ik dat het vuur naar de andere kant van de weg was overgeslagen, dat niemand er erg in had maar Marco alarm sloeg en vervolgens mee hielp met het blussen. Hij is echt een held!

Volgens Franky is het beter dat hij ons naar een hotel in Manado brengt. De volgende ochtend vliegen we toch ook vroeg naar Jakarta. Zo komt het dat we opeens in de auto zitten, de koffers stonden toch al gepakt, iedereen Marco bedankt en ik de meisjes nog eens knuffel. Als we vanuit de lodge wegrijden zie ik pas wat het vuur heeft aangericht en hoe dichtbij het al was.

blogger image 1745053267Nog steeds zien we stukken smeulen. In plaats van een ochtendje zwemmen in Tangkoko national park en foto's maken van die heldere sterrenhemel daar, zitten we opeens in het Novotel van Manado. Als herinnering ruiken we een indringende brandlucht in onze kleding en op ons lijf. Maar er is hier een zwembad, room service, bier en wijn. Selamat datang!"

Foto's en bron tekst: http://viefevijftigers.blogspot.nl/

Schiedammers raken verzeild in bosbrand Indonesië

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws