woensdag, 01 april 2015 09:52

Schiedammers trots op optreden Rijnmondband Schiedam

De Schiedamse Rijnmondband heeft dinsdagavond 31 maart in de Amsterdam ArenA de volksliederen gespeeld, voorafgaand aan de oefenwedstrijd Nederland - Spanje. De muzikanten van de band waren zeer vereerd dat ze opnieuw door de KNVB waren gevraagd voor deze eervolle klus. Enkele jaren geleden speelde de band al eerder bij wedstrijden van Oranje in de Amsterdam ArenA, maar ook in de Rotterdamse Kuip.

De muzikanten van de Rijnmondband voerden dinsdag eerst een soundcheck uit in de ArenA. Toen het eenmaal tijd was kwam het korps het veld opmarcheren om te beginnen met het Spaanse volkslied, wat werd gevolgd door het Wilhelmus. Toen deze muzikale klus geklaard was werd vanaf de tribune de spannende wedstrijd door het hele korps gadegeslagen. Hoe mooi het duel begon met het optreden van 'onze Rijnmondband', zo mooi eindige het ook. Nederland won de wedstrijd met 2-0.

Als we de website Rijnmondband.nl onder ogen hebben valt ons direct het volgende op: "Naast de hoogste molens ter wereld en wereldberoemde jenever heeft Schiedam nog een wereldtopper in de gelederen: de Rijnmondband". En zo is het maar net! We nemen u even mee in de muzikale wereld van dit korps.

De Rijnmondband maakt stappen!

MusicKids

MusicKids is een project waarbij kids vanaf 5 jaar op een prikkelende en speelse manier in aanraking worden gebracht met de beginselen van muzikale vorming. Op scholen wordt, vaak door tijdgebrek, weinig tot geen aandacht besteed aan de muzikale vorming en daar brengt de Rijnmondband vanaf nu dus verandering in! Onderzoek in Londen heeft uitgewezen dat het leren spelen van een muziekinstrument en het leren lezen van muzieknoten van groot belang zijn voor de algemene ontwikkeling. Op professionele wijze heeft de Rijnmondband het MusicKids-project vertaald naar de situatie in Schiedam. In samenwerking met basisscholen wordt het project ten uitvoer gebracht. Je start met een workshop op je eigen school. Je leert hier kort kennismaken met allerlei vormen van muziek maken. En niet alleen kijken, want er ligt van alles klaar; een saxofoon, een trompet, een bariton, een trommel en heel veel andere percussie-instrumenten. Dat mag je allemaal zelf proberen! Na de workshop krijg je 4 maanden lang, GRATIS muzieklessen aangeboden! Deze vier maanden zijn opgedeeld in twee delen. De eerste acht weken start je met de algemene muzikale vorming. Je leert toonhoogtes, nootwaarden en dynamiek herkennen. Ook worden alle instrumenten besproken waar je uit kunt kiezen.

OPENDAG 9102v2

Je leert er de belangrijkste dingen over en mag na de eerste acht weken kiezen op welk instrument jij verder wilt! De tweede acht weken van dit project leen je het door jou gekozen instrument van de Rijnmondband. Je krijgt hier speciale lessen voor en mag het instrument mee naar huis nemen om aan iedereen te laten horen wat jij al geleerd hebt! Tijdens het tweede traject worden lessen gevolgd in ons eigen opleidingsprogramma. Daar leren de MusicKids hun gekozen instrument ook echt bespelen. Ook leren de kinderen hoe het is om in een korps te lopen. Natuurlijk zijn er al snel optredens voor de MusicKids en doen ze veel samen met de muzikanten van de Jeugd Rijnmondband. Al enkele jaren zijn ze de sterren tijdens een kerstconcert samen met de orkesten van de Rijnmondband en geven ze optredens tijdens andere evenementen. Kortom, als MusicKid sta je heel snel in de spotlights! 

Jeugd Rijnmondband 

De Jeugd Rijnmondband is een graag geziene gast op taptoes, festivals en andere gelegenheden, getuige de gemiddeld 25 optredens per jaar. Hiertoe behoren ook de gezamenlijke optredens met de 'senioren'. Het korps bestaat uit 22 jongens en meisjes in de leeftijd van 8 tot en met 16 jaar. Kwaliteit en discipline staan bij de JRB hoog in het vaandel, vandaar dat naast de wekelijkse repetities door de vakinstructeurs Marcel Voshol (blazers) en Dennis Smits (slagwerk), een gang naar onze eigen interne muziekschool onvermijdelijk is.

jrb

"Superhelden" heet de wervelende show van de JRB met nummers uit bekende films , zoals onder andere Indiana Jones, The Incredibles , Zorro, en Captain America. Onder leiding van Marvin Schaap heeft de showinstructie na de succesvolle show "New on Stage", nu een compleet andere show neergezet. En dat ook deze " Superhelden" succesvol is blijkt wel uit de reacties die we kregen. Hoewel ruim 80 jaar "oud", blijkt de Jeugd Rijnmondband nog steeds in staat vernieuwend te zijn met deze wervelende show.

Rijnmondband

Al sinds de oprichting in 1929 onder de naam "Harmonie" en in een later stadium na de naamswijziging in 1966 naar "Rijnmondband", is de vereniging een vernieuwende factor binnen de muziekwereld. De Rijnmondband is constant op zoek naar muzikale en showtechnische grenzen, om die vervolgens weer te overschrijden. De Engelse stijl en strakke exercitie maken de Rijnmondband samen met haar uniform tot een unieke verschijning. De huidige bezetting, bestaande uit trompetten, saxofoons, trombones, baritons, sousafoons, hoorns, trommels, bekkens en grote trom, geeft de Rijnmondband een eigen sound welke van afstand te herkennen is. De Rijnmondband is vaak terug te vinden op taptoes in binnen- en buitenland, maar is ook te zien tijdens streetparades, bloemencorso's, concerten, etc. Naast de vele successen op het Wereld Muziek Concours heeft de Rijnmondband al tweemaal meegedaan met de Lord Mayor's Show te Londen, namelijk in 1976 & 2006. De Lord Mayor's Show is een parade ter ere van de benoeming van de ceremoniële Burgemeester van Londen. Tijdens deze parade staan er maar liefst rond de 500.000 mensen langs de kant. De parade wordt live uitgezonden op de BCC waar ook nog eens 1 miljoen mensen naar kijken.

10447027 672696289450269 5576202455701789216 n

De Rijnmondband is een van de twee Nederlandse orkesten die heeft meegelopen met deze parade. Het strakke en Engelse voorkomen van de Rijnmondband heeft er mede voor gezorgd dat de band tweemaal door het centrum van London heeft mogen marcheren en musiceren. De algehele leiding van de Rijnmondband is in handen van René Leckie, die ook zorg draagt voor arrangementen van muziekstukken (zowel marsen als show). Dit doet hij niet alleen voor de Rijnmondband, maar ook voor verschillende andere korpsen arrangeert hij shows en muziekstukken. De slagwerkinstructie is in handen van Dennis Smits. Naast de Rijnmondband is hij ook werkzaam als slagwerkinstructeur bij een aantal andere verenigingen.

Rijnmondband 3

Sinds 28 maart 1996 is de Rijnmondband 3, ook wel RMB 3 genoemd, een niet meer weg te denken onderdeel van de Rijnmondband. De leden van RMB 3 zijn onder andere leden die na de show and marchingband wel graag willen blijven musiceren maar het iets 'rustiger' aan willen doen. Daarnaast kent de RMB 3 leden die niet eerder lid zijn geweest van de Rijnmondband, iedereen is dus welkom. De optredens van RMB 3 zijn bijna altijd binnen, bijvoorbeeld bij gelegenheden (recepties ter gelegenheid van VUT, 25 jarig huwelijk, 50ste verjaardag) of bij instellingen (ziekenhuizen, verzorgingshuizen, wijkcentra).

unnamed

RMB 3 treedt dus niet, zoals de Jeugd- en Rijnmondband, op tijdens taptoes en parades. RMB 3 bestaat uit ongeveer 25 leden die wekelijks repeteren om bestaand repertoire te vervolmaken en nieuw repertoire in te studeren. Zo bestaat het repertoire onder andere uit Nederlandse muziek, Zuid Amerikaanse muziek en pop. Kort gezegd, wij zijn een podiumorkest met amusementsmuziek. De bezetting bestaat uit trompetten, bes-bassen, trombones, baritons, saxofoons en slagwerk. De algehele leiding is in handen van Jesse van der Ham.

Foto's:Ik Ken Schiedam. Jij Ook? en Rijnmondband

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws