dinsdag, 28 oktober 2014 14:21

Schiedams archiefstuk in top 3

De Schiedamse inzending voor Het Stuk van Het Jaar verkiezing staat in de top 3. Dat maakte de organisatie vandaag via Twitter bekend. De andere twee in de top 3 zijn Tresoar (Fries Historisch en Letterkundig Centrum) en het Gemeentearchief Kampen. Morgen wordt bekend gemaakt wie er gewonnen heeft.

De Schiedamse inzending is de getuigenis van Jilles Bruggeman, de laatste in Schiedam ter dood veroordeelde. Hij kreeg de doodstraf, omdat hij had bekend vanaf zijn vijftiende 'de afschuwelijke zonde van sodomie' te hebben bedreven. Dit had niet bekend hoeven worden als hij niet gechanteerd werd, waarna de chantagebrieven ook nog eens in handen kwamen van de schout (de officier van justitie).

In de verhoren getuigt hij in detail van zijn 'overtredingen'. Vanwege de schokkende inhoud bewaarde men de stukken in een aparte proceszak. Zijn bekentenis betekende niet dat hij een straf ontliep; de schout eiste de doodstraf en dit vonnis werd voltrokken op woensdag 9 maart 1803. De beul sloeg Jilles, die was vastgebonden aan de galg, net zolang met een zweep tot hij bezweek. De getuigenis is niet alleen belangrijk voor de geschiedenis van Schiedam, maar ook voor die van homoseksuelen in Nederland.

Archiefbewaarplaatsen zoals het Gemeentearchief Schiedam zijn een schatkamer voor historisch onderzoek. De online verkiezing voor Stuk van het Jaar toont dit aan tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober. Via www.stukvanhetjaar.nl is er een online verkiezing waarop archieven hun mooiste of interessantste stuk presenteren.

Het Gemeentearchief Schiedam is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. U kunt ons vinden op de derde verdieping van het Stadskantoor, Stadserf 1. Bezoek ook http://archief.schiedam.nl.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.

Fotobijschrift:
De getuigenis van Jilles Bruggeman is de Schiedamse inzending voor Stuk van het Jaar. (foto: Gemeentearchief Schiedam)

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws