dinsdag, 29 november 2016 20:42

Schiedams bedrijf schrijft wereldnieuws

Schiedam - Vandaag staat het Schiedamse bedrijf Mammoet in de schijnwerpers over de hele wereld! Dertig jaar na de enorme kernramp in Tsjernobyl (Oekraïne) heeft de ruïne van de ontplofte kerncentrale een reusachtig omhulsel van roestvrij staal en beton gekregen. Het gevaarte van 165 meter lang, 260 meter breed en 110 meter hoog ziet eruit als een constructie uit een sciencefiction film. Het omhulsel moet voorkomen dat er de komende 100 jaar straling uit reactor 4 van de rampcentrale kan ontsnappen.

Het omhulsel kon vanwege de straling niet direct om de centrale heen worden gebouwd, maar is in de buurt geconstrueerd. Het Schiedamse bedrijf Mammoet is verantwoordelijk voor het transport van het 35.000 ton wegende gevaarte over 330 meter, van de bouwplaats naar de kerncentrale. Het omhulsel is daarom gebouwd op 116 zogeheten sleeschoenen, die elk een gewicht van 703 ton kunnen dragen en over een teflon baan schuiven. De huls is het grootste door de mens gemaakte object dat over land beweegt.

Het omhulsel is ontworpen om extreme hitte van brand en de kou van Oekraïense winters te weerstaan, evenals aardbevingen en tornado’s met windsnelheden van 330 kilometer per uur.

Binnen het omhulsel wordt met enorme robotarmen, een grote boor, een betonverpulveraar en een stofzuiger van 10 ton in de komende tientallen jaren gewerkt aan de ontmanteling van de centrale.

De nieuwe isolatie van de kerncentrale kost zeker 2,1 miljard euro. Voor die financiering was buitenlandse hulp nodig.

Bij de ramp met de kerncentrale werden 600.000 mensen aan de hoogste straling blootgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 4000 mensen daardoor zijn overleden of nog zullen overlijden. Datzelfde geldt voor naar schatting 5000 mensen uit de overige besmette gebieden, waar 6,9 miljoen mensen woonden.

Schiedams bedrijf schrijft wereldnieuws

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws