Schiedamse activiteiten Week van de Hoogbegaafdheid
maandag, 29 februari 2016 08:43

Schiedamse activiteiten Week van de Hoogbegaafdheid

nieuwe stadsblad

Cleverbee heeft verschillende activiteiten in de landelijke Week van de Hoogbegaafdheid georganiseerd om kennis over hoogbegaafdheid te delen met ouders en professionals.

Ongeveer 2% van de bevolking is hoogbegaafd; dat is 1 op de 50 mensen. Mensen die hoogbegaafd zijn kunnen veel betekenen voor hun omgeving of de maatschappij indien zij in staat worden gesteld hun kennis en kunde optimaal te ontwikkelen en in te zetten. Het is daarom belangrijk om te weten wat hoogbegaafdheid is en wat ervoor nodig is om talenten tot ontwikkeling te laten komen, want dat gaat niet vanzelf. Het verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid is het doel van de ‘Week van de Hoogbegaafdheid’. In Schiedam vinden daarom verschillende activiteiten plaats.

De organisatie streeft ernaar dat er in iedere gemeente in Nederland en Vlaanderen in deze week minimaal één activiteit plaatsvindt met hoogbegaafdheid in de hoofdrol. Alle activiteiten staan vermeld op de kaart van Nederland en België, zie www.weekvandehoogbegaafdheid.nl en www.weekvandehoogbegaafdheid.be. Hier kunnen bezoekers hun eigen programma samenstellen.

Hoogbegaafdheid is een persoonskenmerk dat bij 2 à 3 % van de bevolking voorkomt, afhankelijk van de gehanteerde definitie. Intelligentie is een essentieel onderdeel, maar hoogbegaafdheid is méér dan alleen een hoog IQ. Gedrevenheid, autonomie, creativiteit, sensitiviteit zijn andere aspecten van hoogbegaafdheid die vaak genoemd worden.

Tijdens ‘De week van de Hoogbegaafdheid’ staat het verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid centraal. Op diverse plaatsen in Nederland en België kunnen mensen deelnemen aan activiteiten die een rechtstreekse link hebben met hoogbegaafdheid. Hierdoor vergroten zij hun kennis en kunnen ze sneller bepaalde aspecten van hoogbegaafdheid herkennen bij zichzelf, hun kind of bijvoorbeeld een collega.

De Week van de Hoogbegaafdheid wordt feestelijk afgesloten tijdens het jaarlijks terugkerende Festival van Talent dat op 19 maart plaatsvindt op het Eckart College in Eindhoven.

Ook in Schiedam wonen hoogbegaafden. En ook hier kan kennis worden gedeeld.
Mirjam Veldhoven is eigenaar van Cleverbee, voorsprong bij opgroeien. Haar bedrijf is in Schiedam gevestigd en zij heeft een aantal activiteiten georganiseerd voor ouders en professionals.

Maandag 14 maart Onderwijs aan hoogbegaafden; zoek de uitdaging!
Waar ligt in het onderwijs aan hoogbegaafden de uitdaging? Hoe kun je deze leerlingen uitdagen?
Locatie: De Buurtvrouw, Schiedam West (19.30-21.00 uur)

Donderdag 17 maart Kennismaken met De Domste Thuis.
Linda van der Klooster is de domste thuis en blogt hierover. Zij heeft haar blogs gebundeld in het boek ‘de domste thuis’.
Locatie: De Buurtvrouw, Schiedam West (16-17 uur)

Donderdag 17 maart De signalen en uitdagingen van het jonge kind met ontwikkelingsvoorsprong.
Mirjam Veldhoven (Cleverbee) vertelt over ontwikkelingsvoorsprong bij het jonge kind. Locatie: De Buurtvrouw, Schiedam West (19.30-21.00 uur)

Woensdag 30 maart Boeken met een Bite.
Welke boeken ondersteunen het hoogbegaafde kind, van welke boeken over hoogbegaafdheid word je wijzer? Mirjam Veldhoven neemt u mee in de boekenspeurtocht naar boeken met een extra.
Locatie: boekenwinkel Post Scriptum, Hof van Spaland (20-21 uur)

Alle activiteiten zijn na aanmelding gratis. Aanmelden kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor de boekenlezing kunnen kaarten bij Post Scriptum worden gehaald.

Deze week wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van verschillende organisaties in Nederland en Vlaanderen die zich bezighouden met hoogbegaafdheid: IHBV (Instituut HoogBegaafdheid Volwassenen), Exentra, Rianne van de Ven Coaching & Consulting, Festival van Talent, iQMaak, LudiQ Talentdidactiek en Vereniging Mensa Nederland.

Schiedamse activiteiten Week van de Hoogbegaafdheid

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws