woensdag, 17 augustus 2016 16:11

Schiedamse Jasmina Jankovic in Rio: ’Ultieme kans op sportieve revanche’

waterwegsport

Rio de Janeiro - De Olympische Spelen zijn in Rio de Janeiro nog altijd in volle gang. De Nederlandse handbalsters hebben tot ieders verbazing dinsdag de halve eindstrijd bereikt ten koste van thuisland Brazilië. De kwartfinale werd met 32-23 gewonnen, waardoor nu donderdag in de halve finale Frankrijk wacht. Reserve doelvrouwe Jasmina Jankovic laat vanuit Brazilië weten dat de focus en het vertrouwen binnen Oranje momenteel groot is. ,,Dit wordt de ultieme kans op sportieve revanche,” zegt de Schiedamse.

De start in de poulefase van Oranje verliep stroef. Frankrijk was direct te sterk in de openingsronde (18-14 red.), waarna Oranje alleen won van Argentinië, gelijk speelde tegen Zweden en Zuid-Korea en ook nog verloor van Rusland. Maar in de tweede week lijkt alles op zijn plek te gaan vallen. ,,De start was inderdaad stroef, we konden niet ons sterkste spel spelen en de focus was niet optimaal. Maar we zijn nu wel meer in het toernooi gegroeid met als beste wedstrijd tot nu toe tegen Brazilië,” zegt doelvrouwe Jasmina Jankovic, die Tess Wester in een aantal gevallen verving. ,,Er wordt hard getraind en de focus is momenteel optimaal. We kijken niet snel vooruit, want we hebben de medaille aspiraties voorlopig even geparkeerd staan om de druk niet te groot te maken. We bekijken alles van moment tot moment, zo ook in de wedstrijd. Dat werkte fantastisch tegen Brazilië. En wat hebben we nagenoten, ook vanochtend nog aan het ontbijt. Nu hebben we een vrije ochtend, maar vanmiddag gaan we volle bak trainen.”

Revanche

,,De dekking stond goed, aanvallend piekten we op de juiste momenten en daardoor wonnen we terecht,” vond Jankovic. ,,Maar dezelfde avond hebben we weliswaar genoten, maar later ging de knop direct om richting Frankrijk. Dit wordt dé ultieme kans op sportieve revanche.” Oranje neemt het immers op tegen de Fransen, die eerder te sterk waren in de poulefase. Frankrijk won in de kwartfinale nipt van Spanje (27-26 red.). ,,We willen de Fransen eruit smijten. We gaan, net als tegen Brazilië, de beuk erin gooien, zorgen dat we scherp zijn en puur bezig zijn met de wedstrijd. Niets anders. We beseffen dat we met iets unieks bezig zijn, maar we hebben nog niets.”

Bijzonder

Het is al historisch en bijzonder dat Nederland deelneemt aan het handbaltoernooi, maar dat het toernooi zou leiden tot de halve eindstrijd, was niet direct op voorhand een zekerheidje. ,,We weten wat we kunnen, maar de start was stroef op dit toernooi. Maar we benaderen langzaam weer het niveau van het WK en de zogeheten OKT. Dan weet je gewoon dat je verder kunt komen.”
Voor Jankovic lijkt het toernooi dan ook al geslaagd. ,,Ik pak mijn minuten en momenten en probeer van toegevoegde waarde te zijn. Ik besef ook dat het niet vanzelfsprekend is dat we hier staan, en zeker ik niet,” licht de doelvrouwe toe. ,,Ik was lang geblesseerd en heb keihard getraind en gerevalideerd om alsnog fit te geraken. In die tussenliggende tijd heb ik veel steun gehad uit het team, dan kun je net iets meer. Maar we spreken pas van een geslaagd toernooi als we met een medaille thuis komen. Nu hebben we nog niets, maar het kan nog erg mooi worden. We gaan morgen dan ook volle bak.”

Donderdagavond om 20.30 uur zal Oranje het in de halve finale opnemen tegen Frankrijk. De wedstrijd is live te volgen bij de NOS op NPO1.

 

Schiedamse Jasmina Jankovic in Rio: ’Ultieme kans op sportieve revanche’

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws