donderdag, 03 augustus 2017 00:15

Schiedamse kunst met domino-effect bij Open Expo Schiedam

Schiedam - Laat je verrassen door een bijzondere ‘doorgeefexpositie’ van Schiedamse kunstwerken. Op zaterdag 9 en zondag 10 september van 11:00 tot 17:00 uur tonen de deelnemende kunstenaars en vormgevers hun werk. In een serie mini-expo’s staat geen enkel werk op zichzelf, maar altijd in dialoog met het werk van een collega. Onverwachtse combinaties gegarandeerd!

Domino-effect
In het weekend van 9 en 10 september 2017 vindt Open Expo Schiedam plaats. Het evenement is een doorontwikkeling van de voormalige Open Ateliers dat sinds jaar en dag georganiseerd wordt, gecombineerd met het Makersfestival Open Schiedam dat vorig jaar voor het eerst plaats vond. Voor Open Expo Schiedam zijn Schiedamse kunstenaars en vormgevers uitgenodigd om onderdeel te worden van een kunstroute met diverse mini-expo’s. Niet alleen in ateliers, maar ook op onverwachte plekken. De deelnemers staan daadwerkelijk ‘open’ voor elkaar door middel van een ‘domino-systeem’; iedere kunstenaar heeft een eigen werk gekozen en te leen gegeven aan de volgende kunstenaar. Deze geeft vervolgens een eigen werk door aan een volgende, en zo verder. De resultaten kunnen variëren van een simpel tweeluik, tot volledig nieuwe installaties als reactie op het doorgegeven werk. Een dynamische route dus, waarbij kunstenaars en vormgevers actief worden uitgedaagd om met een open blik naar eigen en andermans werk te kijken. Halverwege augustus worden alle deelnemers en het volledige programma bekend gemaakt.

Loketten
Op drie plaatsen in de stad worden bezoekers geïnformeerd over de route en de andere culturele programma’s die dit weekend plaatsvinden in de stad. De loketten – open huisjes – zijn in ieder geval te vinden op de Grote Markt (en twee andere locaties) en zijn niet te missen door de gele details en het open karakter! De loketten worden niet alleen ingezet als informatiepunten, maar ook als pop-up expo ruimte of merchandise verkooppunt.
Borrel met een ‘Open Einde’
Op zondagmiddag vieren we niet het einde van Open Expo Schiedam, maar juist een mooi begin van een nieuwe samenwerking. Tijdens deze afsluiting van het weekend met een borrel met ‘Open Einde’ kunnen alle deelnemers, maar ook hun collega kunstenaars en culturele vrienden, nieuwe samenwerkingsverbanden bezegelen, samen napraten en met een open blik naar de toekomst kijken.

Achtergrond
Op 17 september 2016 vond het Makersfestival Open Schiedam plaats, een eendaags festival in het kader van het toenmalige themajaar 'Schiedammers maken...'. Het festival werd geprogrammeerd in het zelfde weekend waarin Open Monumentendagen doorgaans plaatsvond. Uitgangspunt van het Makersfestival; het versterken wat er al is en verbindingen leggen tussen de verschillende programmeringen. Hierin werden ook de Open Atelierdagen verwerkt, een cultureel programma dat al op het punt stond om doorontwikkeld te worden. Omdat het festival in het kader van het toenmalige themajaar plaatsvond was het eenmalig. Echter, het concept van Open Schiedam past zo goed in de gemeentelijke visie op zowel cultuur als stadsmarketing, dat er is onderzocht hoe het in een versimpelde en kleinere vorm doorontwikkeld kon worden. Het resultaat hiervan is Open Expo Schiedam, waarbij de aansprekende titel en de vormgeving behouden kon worden.

Overige programmering
Open Expo Schiedam is een mooie reden om 9 en 10 september een bezoek te brengen aan Schiedam. Naast Open Expo Schiedam is er in dat weekend nog meer te beleven, zoals Open Monumentendag, Vaandeloptocht, preview van Fotofestival Schiedam, Parade aan de Schie, Opera aan de Schie, Place du Tetre aan de Schie, Boekenmarkt aan de Lange Kerkstraat en Vinylmarkt op het land van Belofte.

Praktische informatie Open Expo Schiedam

Wat: Open Expo Schiedam
Waar: Schiedam Centrum
Wanneer: 9 en 10 september 2017, 11:00 – 17:00 uur
Meer informatie: www.openschiedam.nl

Foto: © Bas Czerwinski

Schiedamse kunst met domino-effect bij Open Expo Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws