woensdag, 22 oktober 2014 09:25

Schiedamse munt ‘Proosje’ gaat lokale economie steunen met kerst

Maurice Haverkamp van de modewinkel Stripes op de Hoogstraat was er bij het indienen van voorstellen voor Schiedams Doen snel bij: hij diende als zevende indiener een idee in om speciale dukaten uit te geven die als kerstcadeau bij de lokale winkeliers kunnen worden ingewisseld voor cadeaus naar eigen keuze. De afdeling P&O van de gemeente reageerde enthousiast, waarna Maurice Haverkamp, Ben Dubbeldam (winkelstraatmanager van de Mgr. Nolenslaan en Groenelaan), Phons Ockerse (Centrummanager) en de ondernemers in Winkelcentrum Spaland samen aan de slag gingen. Inmiddels hebben 116 winkeliers zichzelf aangemeld. Zij staan straks in een overzichtelijk boekje vermeld. De dukaten worden Proosje genoemd, naar het figuurtje dat Harr Wiegman voor de jeneverstad ontwierp en een beeld heeft op het Land van Belofte.


Het ingediende Schiedams Doen voorstel

Veel ambtenaren wonen buiten Schiedam en kennen de stad en de winkeliers niet goed genoeg. En het gaat de winkeliers in Schiedam niet best omdat veel mensen elders winkelen. De indiener wil op ludieke wijze de Schiedamse ambtenaren rond de kerst koppelen aan de Schiedamse winkeliers. Hij stelt voor om alle ambtenaren dit keer geen standaard kerstpakket te geven, maar om ze een pakketje Schiedamse 'munten' te geven die zij in een Schiedamse winkel naar keuze kunnen besteden. Dat kan in elk winkelgebied: Centrum, Nolenslaan, Groenelaan, Hof van Spaland, etc. De 'munten' zouden echte Schiedamse namen kunnen krijgen, zoals 'Proosjes' of 'Schiedamse Tulpen'.

De gemeente kan de 'munten' uitgeven en de ondernemers ontvangen ze, en leveren ze weer in bij de gemeente. De winkeliers krijgen hier echt geld voor op hun rekening gestort of contant uitbetaald bij inlevering van de door hen ontvangen 'munten' op een vaste plek. Bijvoorbeeld door inlevering in het Klant Contact Centrum in het Stadskantoor of bij 'de winkel(bank)' die per winkelgebied wordt ingesteld.

De win-win is dat de Schiedamse ondernemers zo omzet krijgen vanuit de gemeente, die anders misschien uit Schiedam verdwijnt. Het gemeentegeld blijft op deze wijze in Schiedam en de economie wordt gestimuleerd. Bovendien krijgen ambtenaren zo meer binding met 'hun' stad en leren ze de plaatselijke winkeliers kennen. Het idee kost de gemeente niets, want op deze wijze wordt alleen het bedrag dat beschikbaar is voor kerstpakketten, op andere wijze ingezet. De gemeente kan dit in overleg met de ondernemersverenigingen van alle winkelgebieden opzetten.

De gemeente Maassluis doet het al jaren zo met de zogeheten Dukaten-actie. De indiener, die zowel een winkel heeft in Schiedam als in Maassluis, heeft daarmee positieve ervaringen in de Koningshoek.


Bron: Schiedam Doen http://schiedamsdoen.nl/07-schiedamse-munten-proosjes-of-tulpjes/

 

Advertentie