woensdag, 11 januari 2017 17:13

Schiespoor wanhopig op zoek naar onderkomen

nieuwe stadsblad

Schiedam - Een zware schaduw hangt boven de 30 jaar oude modelspoorvereniging Schiespoor. Ze staan straks op straat omdat grondeigenaar Schiedam per aangetekende brief de huur heeft opgezegd. De spoorliefhebbers zijn verdrietig: ''Waarom moeten we weg? En waarheen?''

''Triest dat er zo wordt omgegaan met mensen die creatief met hun hobby bezig zijn. Hebben ze dan liever mensen thuis zitten met een gameverslaving?'' Reacties van leden van de modelspoorvereniging die sinds decennia aan de Westerkade bij elkaar komen. Al bijna 30 jaar zit Schiespoor in het voormalige kruisgebouw, dat werd omgetoverd tot clubhuis.

''Schijnbaar passen wij niet meer in het straatbeeld'', vertellen de leden verontwaardigd. Het houten gebouw staat midden tussen de oude platanen die de waterkant sieren van de Westerhaven. Het grijze, houten gebouw zou een doorn in het oog van de gemeente kunnen zijn omdat die de havenkant opnieuw wil inrichten. ''Eén gesloten, rechte lijn met tuintjes van de woonboten en nieuwe parkeerplekken. In dat plaatje passen wij niet meer ondanks de goede relatie met onze buren'', denken ze. Inmiddels is er volop juridisch gesteggel over de eigendomsrechten die volgens Schiespoor voor symbolisch 1 gulden zijn aangekocht. Maar de eigendomspapieren zijn zowel Schiespoor als de gemeente kwijt.

Eind van dit jaar moet de club weg zijn. De grond wordt gehuurd voor € 25. Al eerder dreigde Schiedam die flink te verhogen wat de armlastige club niet kan opbrengen. Op de achtergrond speelt dat de woonboten aan de Westerhaven de voortuintjes soms illegaal hebben ingepikt en dat al jaren wordt geprobeerd de grondrechten te herstellen. Een oude plataan met veel wortels 'tilt' het clubgebouw bovendien inmiddels bijna op. Allemaal reden voor verhuizing toch? ''Nee'', vindt de verbolgen club.

Schiespoor wanhopig op zoek naar onderkomen

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws