maandag, 22 mei 2017 15:03

Scouting Tono-groep wil door na brand

nieuwe stadsblad Schiedam - Op donderdagochtend 18 mei werd het gebouw van de Scouting Tono-groep, het Koetshuis van de voormalige herenboerderij Landvreugd, getroffen door een grote brand. Diezelfde avond concludeerden de vrijwilligers massaal dat de Scouting Tono-groep zeker door moet gaan.

"Om 03:30 werd ik uit bed gebeld met de melding dat ons gebouw in de brand stond", zo vertelt een aangeslagen Richard Spruit, voorzitter van de Stichting Scouting Tono. "Toen ik bij het gebouw aankwam sloegen de vlammen hoog uit het dak, een verschrikkelijk gezicht. Wij gebruikten het gebouw sinds 1964, dus het zat vol met herinneringen, aandenken en was met duizenden vrijwilligersuren helemaal naar wens verbouwd".

Nog dezelfde avond kwamen alle vrijwilligers en de oudste jeugdleden bij elkaar voor spoedoverleg. Daar werd al snel duidelijk dat de vrijwilligers zeker niet van plan zijn het bijltje er bij neer te gooien. "De Scouting Tono-groep is zeker geen grote scoutinggroep, maar wel een club waar mensen zich erg thuis voelen. De oudere jeugdleden, vanaf 14 jaar, hebben gevraagd of ze bij het overleg mochten zijn en zijn zelf al begonnen aan een crowdfunding-actie. Dat geeft wel aan hoe ontzettend betrokken men is."

Voor de eerste weken is er noodopvang geregeld. De Scouting Tono-groep kan gebruik maken van lokalen bij verschillende scoutinggroepen in de omgeving. De activiteiten zijn het afgelopen weekend gewoon doorgegaan. Voor de scouts, de meisjes en jongens van 11 tot 14 jaar, betekende dat de deelname aan de Regionale Scouting Wedstrijden. "Ik denk dat wel 6 scoutinggroepen hebben aangeboden materiaal uit te lenen voor de RSW", zo vervolgt Spruit. "En onze scouts zijn nog 17e geworden ook, van de 47 deelnemende teams, een prachtige prestatie".

De scoutinggroep hoopt zo snel mogelijk weer als zelfstandige scoutinggroep te kunnen opereren. "We kijken nu eerst naar tijdelijke oplossingen, liefst zo dicht bij onze oorspronkelijke locatie. Misschien kunnen we wel portacabins of zo regelen zodat we verder kunnen. Mocht er iemand dit lezen en ons hiermee kunnen helpen, laten ze dan vooral contact opnemen. Ook is er behoefte aan opslagruimte waar we zelfstandig toegang toe hebben", zo doet de voorzitter direct een oproep. "De Scouting Tono-groep kan op dit moment alle hulp gebruiken die het kan krijgen. Wie wil helpen of meer wil weten kan op onze website kijken, www.scoutingtono.nl of contact opnemen. We zoeken mensen die ons kunnen helpen met de toekomstige huisvesting en het afhandelen van de brand. We willen ook de buurtbewoners vragen om ons afgebrande pand een beetje in de gaten te houden. Mogelijk is er nog iets te redden van wat er binnen was, maar dan moeten we wel voorkomen dat er vandalisme of diefstal wordt gepleegd". Contact met de gemeente was er op zondagavond nog niet geweest. "Nee, we hebben vrijdag wel contact gezocht met de gemeente voor spoedoverleg, maar we wachten nog even op een reactie. Aangezien het gebouw eigendom is van de gemeente zijn we toch ook afhankelijk van de bereidheid van de gemeente om ons te helpen". De Scoutinggroep heeft beloofd buurtbewoners en belangstellenden zo moet mogelijk te blijven informeren via hun website, www.scoutingtono.nl
Scouting Tono-groep wil door na brand

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws