zaterdag, 29 juli 2017 22:49

Explosie en brand bij Shell

Schiedam - Rijnmondveilig meldde zaterdagavond dat een deel van het bedrijf van Shell op de Vondelingenweg vanwege 'een incident' op het bedrijfsterrein zonder stroom zit. Het bedrijf is aan het affakkelen, dit is in de wijde omgeving te zien te horen en op sommige plekken ook te ruiken.

Het incident vond plaats om 23.35 uur zaterdagavond. De hulpdiensten zijn massaal aanwezig en er is grip 1 afgekondigd. De Veiligheidsregio meldde aanvankelijk 'Er is geen sprake van brand en geen gevaar voor de omgeving.' Later werd dat weer ingetrokken: 'Er blijkt toch sprake van brand, deze woedt in een elektriciteitsstation op het bedrijventerrein.' De brandweer kon de brand pas gaan bestrijden als de hoogspanning er af was. Tegen zes uur zondagochtend was de brand geblust: 
'Brandweer geeft sein brand meester en verricht nog nablusssingswerkzaamheden.'

De situatie is nu stabiel. Shell en de Milieudienst overleggen over de gevolgen van de stroomstoring. Er wordt een plan van aanpak gemaakt om te komen tot een normale situatie. Hulpdiensten blijven aanwezig. Het affakkelen vindt ook nog steeds plaats. Dit is goed zichtbaar.

Klachten hierover kunt u melden bij de DCMR: 088-8333555

De ambtenaren 'rampenbestrijding' en Officier van Dienst Bevolkingszorg voor Schiedam, Vlaardingen en Krimpen, Lansingerland en Maasluis werden vannacht opgeroepen. Ook de DCMR kwam met een verklaring: 'Eerder vanmiddag was er een klein incident. Als gevolg daarvan was er vanavond een explosie, waardoor de stroom uitviel en fabrieken werden stilgelegd op het terrein. Fabrieken moeten daarom gassen afvoeren via de fakkel. Medewerkers van Shell werken aan het onder controle brengen van de fabriek. DCMR adviseurs zijn ter plaatse. De fakkels zijn in ieder geval de komende uren nog zichtbaar.'

Enkele bewoners meldden stankoverlast olieachtige, zwavel geur. Dat komt door de onvolledige verbranding van stoffen.

Verschillende kijkers stuurde ons foto's via social media van de brand. Deze is in de wijde omtrek te zien, te horen en te ruiken. 

Foto: Annemiek Mans vanaf de pier bij Mammoet in Schiedam

Explosie en brand bij Shell

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws