dinsdag, 01 augustus 2017 15:48

Shell Pernis nog zeker twee weken dicht

Pernis - De raffinaderij van Shell in Pernis blijft nog zeker twee weken dicht. "We vinden het vervelend dat dit mogelijk gevolgen heeft voor onze klanten, maar we doen er alles aan om die gevolgen zoveel als mogelijk te beperken", staat in een verklaring.

Het opstarten van het gigantische complex van 60 fabrieken is geen kwestie van even een knop indrukken. De schade loopt naar verwachting in de miljoenen.

Shell Pernis is de grootste raffinaderij van Europa en één van de grootste raffinaderijen ter wereld. Het bedrijfsterrein biedt naast olieverwerkende fabrieken huisvesting aan chemische fabrieken van Shell en van andere bedrijven. Voordat de fabrieken weer in bedrijf gaan controleert Shell ze volledig. De DCMR en Shell overleggen dan hoe de fabrieken veilig en gecontroleerd kunnen herstarten.

Verwarring
Bij beide incidenten verliep de communicatie rommelig. Zaterdag meldde de Veiligheidsregio aanvankelijk 'Er is geen sprake van brand en geen gevaar voor de omgeving.' Later werd dat weer ingetrokken: 'Er blijkt toch sprake van brand, deze woedt in een elektriciteitsstation op het bedrijventerrein.' De DCMR verklaarde even later dat er zelfs een explosie was geweest.

Het AD schrijft dat gisteravond agenten vanuit hun auto naar mensen riepen om naar binnen te gaan als ze last hadden van de lucht, daarna bracht Milieudienst DCMR een bericht naar buiten dat er een gaswolk van de raffinaderij richting Hoogvliet dreef. Er werden echter helemaal geen gevaarlijke concentraties gemeten. Op Twitter reageren de DCMR verbaast toen mensen schreven dat de politie had opgeroepen ramen en deuren te sluiten. De Milieudienst zegt tegen het AD het ‘spijtig’ en ‘heel vervelend’ te vinden dat dit verkeerde bericht tijdens de hectiek van het bestrijden van het incident werd verstuurd.

De Veiligheidsregio heeft aangegeven de incidenten te gaan evalueren.

Excuses
Directeur Jos van Winsen van Shell Pernisheeft tegenover RTV Rijnmond zijn excuses aangeboden voor de twee incidenten: "Het spijt ons ontzettend, dit is niet zoals we willen zijn."

Tot maandagochtend heeft de DCMR in totaal 36 klachten ontvangen.

Zie ook:
https://popuptv.nl/nieuws/brand-bij-shell-brengt-tuinders-westland-en-het-milieu-in-de-problemen
https://popuptv.nl/nieuws/shell-fakkelt-af-na-incident-op-bedrijfsterrein
https://popuptv.nl/nieuws/om-16-00-uur-weer-meer-hoge-vlammen-door-stilleggen-en-affakkelen-shell
https://popuptv.nl/nieuws/weer-grip-1-afgekondigd-bij-shell-raffinaderij

Shell Pernis nog zeker twee weken dicht

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws