zondag, 25 september 2016 16:54

Siem Rosman vertelt over De Wereld van Rien Poortvliet

Schiedam - Zaterdag 1 oktober 2016 vertelt Siem Rosman het Verhaal van Schiedam over de Wereld van Rien Poortvliet bij de Historische Vereniging Schiedam.

Elke eerste zaterdag van de maand wordt namens de Historische Vereniging een Verhaal van Schiedam verteld. Een korte voordracht waarin een Schiedams historisch onderwerp wordt besproken. De lezing begint om 13.00 uur. Reserveren is niet nodig en de toegang is gratis. Loop gewoon binnen op Hoogstraat 74A!

Verteller van dienst Siem Rosman bezocht onlangs ook ’t Veluws Zandsculpturenfestijn. Als eerbetoon aan zijn omvangrijke werk, brachten ruim 20 zandkunstenaars de werken van Rien Poortvliet tot leven in prachtige zandsculpturen. Zie foto.

Als stukadoorszoon uit Schiedam leek Poortvliet (Schiedam 1932 – Soest 1995) niet bestemd voor een bestaan als kunstenaar. Zijn ouders waren streng gereformeerd en moesten niets hebben van het idee dat hun oudste zoon naar een kunstacademie zou gaan. Het tekentalent van Poortvliet manifesteerde zich in zijn jeugd. Na de mulo ging de jonge Poortvliet werken bij een reclamebureau. Nadat hij de dienstplicht bij de marine had vervuld, klom hij op tot senior-manager op het reclamebureau van Unilever.

Poortvliet had meer plezier in zijn nevenactiviteiten voor diverse uitgeverijen. Hij illustreerde boeken van onder anderen Jaap ter Haar, Leonard Roggeveen en Godfried Bomans. Hij was hartstochtelijk jager en begon zo ook natuuronderwerpen te tekenen. Eind jaren zestig was Poortvliet zo ver dat hij zijn baan meende te kunnen opzeggen om zich als zelfstandig illustrator te vestigen. Hij had niet genoeg werk en om toch brood op de plank te krijgen stelde hij een boek samen met zelfgemaakte tekeningen en aquarellen aan de hand van zijn jachtervaringen. Later maakte hij ook een dergelijk werk over het leven van Jezus van Nazareth. Poortvliet zag zichzelf als tekenend verteller. Zijn tekeningen deden het verhaal.

Verhaal van Schiedam De Wereld van Rien Poortvliet Hoogstraat 74A Schiedam Zaterdag 1 oktober 2016 13.00 uur Toegang gratis

Foto Siem Rosman: Prinsjesdag 1977 was Rien Poortvliet (geheel rechts) lakei bij de Gouden Koets

Siem Rosman vertelt over De Wereld van Rien Poortvliet

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws