donderdag, 05 maart 2015 13:16

SMAAKenmeer gaat voor meer energiebesparing

Bewust en duurzaam inkopen is bij de catering en eetwinkel SMAAKenmeer aan de orde van de dag. Eigenaar Jeroen Klop nam deel aan de Klimaatestafette om ook de bedrijfsvoering verder te verduurzamen.

Na de energiescan besluit Jeroen Klop om gloeilampen te vervangen, de koelvitrines buiten openingstijden uit te zetten en de vriezer vaker te ontdooien.

Niets uit bio-industrie

In 2010 startte Jeroen Klop de catering en eetwinkel SMAAKenmeer aan de Noordvliet. De stijl is bourgondisch, rustiek en seizoensgebonden, waarbij voornamelijk biologische producten worden ingekocht. Uit principe wil Jeroen Klop niets klaarmaken dat afkomstig is uit de bio-industrie, door alle voedselschandalen heeft hij zijn vertrouwen daarin verloren.

Kwaliteit biologische producten hoger

Bovendien is de kwaliteit van biologische producten hoger. Jeroen Klop gaat regelmatig langs bij leveranciers zodat hij kan zien hoe een product gemaakt wordt en dat weer verder kan vertellen aan de klant. Hij ziet het aantal bewuste kopers toenemen: "Biologisch eten is geen tijdelijke trend, dat blijft groeien."

Duurzaam systeem

In de keuken van SMAAKenmeer wordt bewust omgegaan met energie. De warme lucht afkomstig van de oven en het gasfornuis wordt namelijk afgevoerd, gereinigd en vervolgens teruggevoerd in het pand. Hierdoor wordt er vrijwel geen aardgas voor verwarming gebruikt. Een prachtig duurzaam systeem.

Altijd warm in de ruimte

Het nadeel is dat het luchtreinigingssysteem in dezelfde ruimte als de koelmeubelen is geplaatst. Hierdoor is het, zelfs op een koude dag, altijd warm in deze ruimte. Een koelmeubel gebruikt in een warme ruimte meer elektriciteit, omdat telkens wanneer de deur opengaat warmte binnendringt die moeilijk kan worden afgevoerd.

Luchtreinigingssysteem naar aparte ruimte

Nu de energiescan dit probleem inzichtelijk heeft gemaakt gaat Jeroen Klop verbouwen, waarbij het warme luchtreinigingssysteem in een aparte ruimte wordt geplaatst.

Klimaatestafette

De gemeente Maasluis en Stichting Stimular organiseren de klimaatestafette in Maassluis. Ondernemers ontvangen een energiescan van Stimular en een op het bedrijf toegespitst rapport met tips om kosten en energie te sparen. Vervolgens geven ze het estafettestokje aan elkaar door. Bedrijven kunnen zich aanmelden bij mevrouw M. Entius van de gemeente Maassluis via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Milieubarometer

Los van de klimaatestafette biedt de gemeente Maassluis gratis startabonnementen voor de Milieubarometer aan via www.milieubarometer.nl/aanbod. Liever meteen aan de slag met besparingstips? Raadpleeg dan de website www.DuurzaamMKB.nl.

Foto-bijschrift: Arend van Hemert (Van Hemert mannenmode) geeft het stokje van de klimaatestafette over aan Jeroen Klop.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws