maandag, 16 januari 2017 11:07

SOBO komt met meldpunt huisjesmelkers

Schiedam - Nadat PopUpTv op 3 januari berichtte over de malafide huisbaas op de Rotterdamsedijk, besteedde ook veel andere media (waaronder het AD) aandacht aan de problemen met huisjesmelkers. Het SOBO komt nu met een meldpunt. Woensdag in Onder Ogen meer over huisjesmelkers.

Het SOBO schrijft vandaag: 'Het komt veel voor dat mensen noodgedwongen een woning moeten huren en daarvoor een veel te hoge huur moeten betalen. Vervolgens wordt er niets aan het onderhoud gedaan en als bijvoorbeeld de verwarming kapot gaat zitten de bewoners in de kou. Een particuliere verhuurder die dit soort verhuurgedrag vertoont, wordt vaak aangeduid met de term “huisjesmelker”.

Het trieste verhaal over het Poolse gezin in de slechte woning aan de Rotterdamsedijk heeft voor de nodige beroering gezorgd in de Schiedamse gemeenschap. De woning deugde van geen kant en ook de verwarming was niet meer te gebruiken na een incident met koolmonoxide. De affaire is goed in de publiciteit gebracht en dit heeft er voor gezorgd dat dit gezin wordt geholpen en dat de woning nu enigszins wordt verbeterd. Hier is dank verschuldigd aan oplettende buren.

De Schiedamse politiek roert zich en er zijn vragen gesteld aan de verantwoordelijk wethouder. Hoe heeft het zover kunnen komen ? En wie is verantwoordelijk ? Er wordt gesproken over een meldpunt waar men het doen en vooral het laten van de huisjesmelker kan melden, zelfs anoniem. Ook wordt samenwerking met het SOBO genoemd om misstanden tegen te gaan.

Het SOBO kent dit soort problemen maar al te goed en eigenlijk zijn wij al meldpunt voor klachten van gedupeerde huurders. Op onze spreekuren komen vele huurders van huisjesmelkers met hun klachten. Het hele spectrum: ondeugdelijke huurcontracten, sleutelgeld, het ontbreken van onderhoud, lekkage, vaak een kapotte verwarming, uiteraard de hoge huur, enz. enz.

Bij het SOBO doen wij er alles aan om de mensen te helpen. Wij bellen, maken ruzie, schrijven brieven. Het SOBO start zaken bij de Huurcommissie of schakelt advocaten in als dat mogelijk is. Soms lukt het om klachten te verhelpen, maar het komt ook voor dat wij met lege handen blijven staan.

Het SOBO streeft een goede samenwerking na met de gemeente, maar vraagt ook nadrukkelijk om meer steun van diezelfde gemeente. Een meer actievere rol van Bouw- en Woningtoezicht is onder andere noodzakelijk om de problemen met huisjesmelkers echt goed aan te kunnen pakken.

Het SOBO werkt momenteel aan het werkplan voor 2017 met een doorkijk naar 2018. De “particuliere verhuur” is hierin een actueel onderwerp. Binnenkort vindt er een gesprek plaats met het gemeentebestuur.

Bestuur SOBO'

Singel 85
3112 GL Schiedam
tel 010 - 273 47 01

 

SOBO komt met meldpunt huisjesmelkers

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws