woensdag, 16 november 2016 08:39

Spannende dagen bij Ooievaarsbrug

Schiedam - Het zijn spannende dagen voor de omwonenden van de Ooievaarsbrug. Vandaag is de Vijgensteeg afgesloten en wordt de tijdelijke brug weggehaald. Het spannends is het inhijsen van het val, het beweegbare deel van de brug. In Alphen aan de Rijn ging dat inhijsen van het val destijds gruwelijk mis. Omwonenden van de Ooievaarsbrug wordt gevraagd om hun woning vrijdag tijdens het inhijsen te verlaten. De camera van PopUpTv registreert het hele proces en we zullen eind deze week weer een mooie timelapse online zetten.  

De Ooievaarsteeg en Vijgensteeg zijn vanaf vandaag voor vier weken afgesloten voor het verkeer.  Het val wordt per binnenvaartschip in verticale positie naar de bouwlocatie gebracht. De route van dit transport loopt door de Buitenhaven (waar het val naar verwachting op donderdag 17 november zal aankomen) en Lange Haven via de Beurssluis naar de Ooievaarsbrug (op vrijdagochtend 18 november). Op de bouwlocatie wordt het val op vrijdag 18 november in de brug gehesen met behulp van een telekraan, die op het land wordt opgesteld. De werkzaamheden zijn door de aannemerscombinatie grondig voorbereid. De noodzakelijke veiligheidsmaatregelen worden in acht genomen om risico’s te minimaliseren.

Risicofactor voor afwijking van deze planning is de kracht van de wind op deze dagen. Dat geldt voor het transport van Middelburg naar Schiedam, het vervoer in Schiedam en het inhijsen op de bouwlocatie. Mocht op de locatie de windkracht hoger dan 6 Bft zijn, dan wordt het inhijsen uitgesteld naar een ander moment zo snel mogelijk na de eerder geplande datum.

Stremmingen

Gedurende de vier weken van deze fase zijn vanaf woensdag 16 november de Ooievaarsteeg en Vijgensteeg afgesloten voor het verkeer. Net als bij de eerdere afsluiting worden diverse omleidingsroutes ingesteld zodat de binnenstad goed bereikbaar blijft. Zeker in de feestelijke december maand is dat belangrijk. Fietsers en voetgangers kunnen weer gebruik maken van een tijdelijke pontonbrug ter hoogte van de Raam.

Op vrijdag 18 november wordt in verband met het inhijsen van het val het verkeer ter hoogte van de kruising Grote Markt-Boterstraat-Ooievaarsteeg van 10.00 tot 14.00 uur omgeleid. Door het op afstand houden van geïnteresseerde toeschouwers zijn er ook enkele verkeersomleidingen ter plaatse.

De Beursbrug wordt open gezet gedurende de periode van vervoer en montage van het nieuwe val. Er is dan daar ook een stremming voor voetgangers en fietsers. Zij worden omgeleid over de pontonbrug bij de Raam en de Appelmarktbrug.

Beursbrug

Tijdens werkzaamheden aan de Beursbrug zijn gebreken ontstaan waardoor de brug niet meer op de normale wijze kan worden geopend en gesloten. Om hiervoor een herstelplan te maken worden inspectiewerkzaamheden uitgevoerd. Ook worden er onderdelen van het bewegingswerk gedemonteerd. Hiervoor moet de brug drie dagen open blijven staan. Omdat de brug ook open moet voor de doorvaart van het val, wordt de planning van beide werkzaamheden gecombineerd om de stremming bij de Beursbrug zo kort mogelijk te houden.

Spannende dagen bij Ooievaarsbrug

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws