dinsdag, 20 december 2016 09:00

Stedelijk Museum Schiedam koopt grote tekening Nik Christensen

Schiedam - Het Stedelijk Museum Schiedam heeft een grote tekening van Nik Christensen (1973) gekocht. Het werk hangt op de tentoonstelling Oogst, de jubileumeditie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en is nog tot en met 22 januari 2017 te zien. Christensen won vijf jaar geleden de Volkskrant Beeldende Kunst publieksprijs.

De tekening My Tears Blend to Where the Rain Went werd aangekocht voor de NOG Collectie. Die verzameling die het museum sinds 2013 beheert, richt zich op het menselijk individu en abstractie en ligt in het verlengde van het verzamelbeleid van het museum. Tijdens de kunstbeurs Art Rotterdam, van 9 tot en met 12 februari 2017, zal het museum meer werk voor deze collectie aankopen.

Hoop en verdriet

Het werk van Christensen is zo’n drie bij bijna vier meter. ‘Het is een intrigerende voorstelling die veel ruimte biedt tot interpretatie’, zegt conservator Colin Huizing. ‘De titel drukt hoop en verdriet uit en prikkelt de verbeelding.’ My Tears Blend to where the Rain Went betekent vrij vertaald: Mijn tranen mengen zich met waar de regen heen ging.

Zwart-wit

We zien een mens zonder gezicht, hurken tussen bosjes. Daaromheen tekende Christensen natuurlijke vegetatie – een soort tropenlandschap – en geometrische abstractie. De kunstenaar die werd geboren in het Britse Bromley, woont en werkt in Nederland. Hij werkt al jaren in zwart-wit. In een interview zei hij: ‘Ik raak alleen maar in de war van kleur.’

Foto: Nik Christensen, My Tears Blend to Where the Rain Went (2015), semi-inkt op papier, 305 x 385 cm, aankoop voor de NOG collectie

Stedelijk Museum Schiedam koopt grote tekening Nik Christensen

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws