donderdag, 22 december 2016 11:06

Stedelijk Museum Schiedam krijgt grote schenking

Schiedam - Het Stedelijk Museum Schiedam heeft dit jaar een omvangrijke schenking gekregen. Het gaat om ruim vierhonderd werken van Han en Wouter Altena-Boswinkel. Het verzamelaarsechtpaar schonk eerder al een groot aantal schilderijen, sculpturen en werken op papier. Met vijftienhonderd werken is het één van de omvangrijkste particuliere schenkingen aan een Nederlands museum van de afgelopen decennia, vertelt senior conservator Colin Huizing. ‘We zijn de verzamelaars zeer erkentelijk voor deze uitzonderlijke schenking.’

Jan Schoonhoven
Het echtpaar verzamelt vanaf 1972 vooral werk van Nederlandse kunstenaars, onder wie Bram Bogart, Ton Boelhouwer, JCJ Vanderheyden, Paul Damsté, Erik van Lieshout, Cees Andriessen, Luis Tomasello en vele anderen. Een uniek reliëf van Jan Schoonhoven van de verzamelaars was te zien in de tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven (2015). Het maakt ook deel uit van de grote tentoonstelling Eye Attack - Op Art en kinetische kunst, die van 25 februari t/m 18 juni 2017 loopt. De tentoonstelling is een samenwerking met het Louisiana Museum of Modern Art in Denemarken.

Abstracte kunst
Han en Wouter Altena-Boswinkel hebben een voorliefde voor onder andere formeel abstracte kunst, werken die tot het verzamelgebied van het museum behoren. Hun collectie is een persoonlijke keuze. Huizing: ‘Niet gehinderd door modes of trends interesseerden ze zich vooral voor oorspronkelijke en persoonlijke posities van beeldende kunstenaars die op verschillende manieren de taal van de schilder- en beeldhouwkunst onderzoeken.’ De kunstcollectie was de afgelopen jaren al in langdurig bruikleen bij het museum.

Foto: Jan Schoonhoven, R 71-20, jaartal, collectie Stedelijk Museum Schiedam, voorheen Altena Boswinkel Collectie
Stedelijk Museum Schiedam krijgt grote schenking

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws