dinsdag, 17 januari 2017 15:01

Stedelijk Museum Schiedam vertelt eindelijk de verhalen van de stad

Schiedam - Na ruim een halve eeuw komt de historische collectie van het Stedelijk Museum Schiedam volop in de schijnwerpers. Een deel van de tienduizend voorwerpen, waaronder meubels, wapens, alledaagse voorwerken en meer, is vanaf 4 februari te zien. Vormgever Maarten Spruijt maakte de keuze. Echt Schiedams. Voorproefje van de historische collectie loopt tot en met 26 maart 2017.

Tegelijkertijd zijn de plannen te zien voor de nieuwe permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Schiedam. Een presentatie rondom de aankoop van een zilveren achttiende-eeuwse bodebus geeft een voorproefje hoe de actualiteit en de geschiedenis met elkaar kunnen worden verbonden. De bodes van het stadhuis van Schiedam poseerden met de historische bodebussen voor de camera van de Schiedamse fotograaf Paul de Graaff. Ook die foto’s zijn te zien.

Thans levende kunstenaars
De historische collectie verdween in 1954 naar de achtergrond toen de gemeenteraad van Schiedam besloot dat het Stedelijk Museum Schiedam zich voortaan zou richten op ’thans levende kunstenaars’. Af en toe maakte het museum wel historische tentoonstellingen, ook de laatste jaren, vaak buiten de eigen muren.

Verhalen van de stad
Nu 60 jaar later start het Stedelijk Museum Schiedam met de ontwikkeling van een historisch programma dat onderdeel is van de nieuwe koers. Zo maakt het museum in samenwerking met onder andere het Theater aan de Schie, de Bibliotheek Waterweg, het Nationaal Jenevermuseum en het Gemeentearchief een plan voor een permanente tentoonstelling met de verhalen van de stad. In het museum en daarbuiten op historische locaties. Voor inwoners, scholieren en toeristen.

Kantoor op zaal
Deze zomer zat de directeur van het museum met haar bureau op zaal. Vanaf 4 februari krijgt dit een vervolg en wordt er een kantoor op zaal ingericht. Op werkdagen zit hier een medewerker van het museum. Aan de muren delen we de voorbereidingen van onze projecten met het publiek.

Sponsoren
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen, De Groot Fonds en S’DAM

Foto: Bode van het stadhuis van Schiedam met historische bodebussen. Fotografie: Paul de Graaff

Stedelijk Museum Schiedam vertelt eindelijk de verhalen van de stad

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws