maandag, 17 oktober 2016 08:26

Stedelijk Museum terug naar de Schiedammers

Schiedam - Directeur Deirdre Carasso is 100 dagen in dienst en presenteerde op 14 oktober 2016 haar plannen. Het Stedelijk Museum Schiedam is er in de eerste plaats voor de Schiedammer vindt zij. En uiteraard ook voor kunstliefhebbers uit de rest van het land. Het museum moet gaan over kunst en geschiedenis en moet dat wat mensen bezighoudt als uitgangspunt nemen bij de programmering. Dat moet tot uitdrukking komen in een mix aan tentoonstellingen.

Diet Wiegman en Pierre Janssen

Het museum gaat op verschillende manieren met de bezoekers in gesprek. Rond de kerstdagen kan het publiek in de kapel samen werken aan een kerst-schaduwbeeld van de Schiedamse kunstenaar Diet Wiegman. Dat zal in februari volgend jaar worden onthuld. In april opent een tentoonstelling over Pierre Janssen, in samenwerking met het Museum Arnhem. Janssen, directeur van beide musea, kreeg nationale bekendheid door zijn televisie-optredens waarin hij in eenvoudige taal over kunst vertelde.

Vaandels en verhalen

In het vroege voorjaar start het project Vaandels en verhalen, waarbij het museum letterlijk een gasthuis zal zijn, een plek van ontmoeting. Het gaat over de verhalen die vaandels dragen, over hoe mensen zich verenigen, vroeger en nu, over ontmoetingen en over trots zijn op de stad. Daarbij werkt het museum samen met Schiedamse partners als de Historische Vereniging, Mooi Werk en De Stokerij. In juni opent de tentoonstelling die in september afsluit met een theatrale vaandel-optocht door de stad tijdens de Brandersfeesten.

Snoepkunst

Het museum is een plek voor maatschappelijke onderwerpen die een groot publiek aanspreken. Volgend jaar opent Snoepkunst, over onbedwingbaar verlangen en wilskracht. Een tentoonstelling met prachtige kunstwerken van snoep, die gaan over onder andere verlangen, wilskracht en schaamte. Daarbij hoort een cursus voor mensen die worstelen met hun gewicht. Kunst biedt houvast; moderne kunst leert je scherp waarnemen en kijken en kan bijdragen aan het veranderen van je perspectief op eten.

Andere tentoonstellingen en projecten

Voor februari volgend jaar staat de tentoonstelling Eye Attack – Op Art op het programma, in samenwerking met het Louisiana Museum of Art in Denemarken. Met optische kunstwerken die je brein voor de gek houden. Dan staat ook de historische collectie centraal. Het publiek wordt gevraagd mee te denken over het belang van de stukken. De topstukken van de collectie, waaronder Cobra, zullen vanaf de zomer te zien zijn in twee speciale zalen. En Marcel van Eeden maakt een presentatie van tekeningen met Schiedam in de hoofdrol. Kantoor op zaal, vanaf februari is het vervolg op De directeur op zaal, afgelopen zomer.

Stedelijk Museum terug naar de Schiedammers

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws