donderdag, 25 september 2014 13:39

Stookmarathon LIVE op PopUpTv

Vrijdag 26 september 2014 start de vierde stookmarathon in het Jenevermuseum: 48 uur lang wordt er non-stop op ambachtelijke wijze jenever gestookt van  meel, gemalen door de Schiedamse molens. Tijdens de stookmarathon komen er tal van gasten langs en de zingende stokers zullen ook af en toe een lied ten gehoire brengen. PopUpTv zendt de stookmarathon live uit. De livestream is ook te volgen via www.Jenevermuseum.nl
Er hangen in en buiten het museum dit jaar maar liefst vier camera's.    

Wilt u de harde werkers van het Jenevermuseum een hart onder de riem steken dan bent u, dag en nacht, van harte welkom aan de Lange Haven 74-76 Schiedam! Interactie kan natuurlijk ook via Facebook https://www.facebook.com/popuptvnl en Twitter https://twitter.com/PopUpTv_nl.

Het brandersverleden van Schiedam herleeft!
Voorafgaand aan de Brandersfeesten wordt er door de Schiedamse Molens extra veel gerstemout en rogge gemalen, want alle 12 kuipen van het Jenevermuseum moeten vol beslag. In de week voorafgaande aan de Brandersfeesten wordt er hard gewerkt. Voor de derde keer staan alle kuipen vol gistend beslag. Dat wat vroeger in Schiedam bij een kleine 400 branderijen het hele jaar door onafgebroken gebeurde, is inmiddels een jaarlijks terugkerend spektakel.

Klokslag 00.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag gaat het vuur onder de ketel aan en wordt het eerste ruwnat gestookt. Vervolgens wordt er onafgebroken dag en nacht doorgewerkt om alle beslag af te stoken. Het eerste jaar deden we er 60 uur over en waren we pas maandagmiddag klaar, het tweede jaar stookten we 12 kuipen beslag in 48 uur af. Het derde jaar deden we er 47 uur over. Wat zal het dit jaar worden?

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws