donderdag, 09 juli 2015 13:09

Straks kun je eten drinken en slapen in de Watertoren

In de voormalige watertoren op De Buitenplaats Van Ruytenburch komen een bed & breakfast, een restaurant met terras, een kunstgalerie en multifunctioneel verhuurbare ruimten. Bovenop komt een dakterras. De voormalige watertoren is door de gemeente Vlaardingen verkocht aan een nieuwe eigenaar, architect Rolf Bruggink, die zowel de watertoren als een stuk grond aan de zuidkant voor aanleg van een terras heeft gekocht. Wethouder Hans Versluijs: "Ik ben erg enthousiast over de plannen. De nieuwe bestemming zal een verrijking zijn voor de stad en vergroot de aantrekkingskracht van het gebied."

De gemeente en de nieuwe eigenaar hebben afgesproken dat het uiterlijk van de watertoren behouden blijft en dat het historische erfgoed weer in goede bouwkundige en cultuurhistorische staat wordt gebracht. De gemeente richt de buitenruimte rondom de watertoren zo in, dat een bezoeker het beleeft als een deel van het Oranjepark. Het zuidelijk bij de watertoren aan te leggen terras komt vrij te liggen. De watertoren wordt zowel voor fietsers, voetgangers als automobilisten goed toegankelijk. Er komt een openbaar parkeerterrein ten noorden van de watertoren.

Waardevolle plek
De feestelijke ondertekening van de koopovereenkomst door Rolf Bruggink en wethouder Hans Versluijs was op woensdag 8 juli bij de watertoren. Bruggink is een architect en ontwerper, die positieve ervaring heeft met het herbestemmen van bestaande gebouwen, waaronder ook met een watertoren. Bruggink lichtte de plannen toe voor het renoveren en herontwikkelen van de watertoren en benadrukte: "Wij gaan van de watertoren iets heel moois maken, waardoor het weer een waardevolle plek wordt voor heel Vlaardingen en omstreken."

Watertoren
Heijmans Vastgoed, de ontwikkelaar van de woonwijk De Buitenplaats Van Ruytenburch, heeft de koper/exploitant gezocht en gevonden. De herbestemming van de watertoren past in de visie op het gebied die de ontwikkelaar in 2012 aan de gemeente presenteerde. De watertoren is een van de blikvangers in de toekomstige woonwijk. Samen met de voormalige brandweerkazerne vormt de watertoren het erfgoed in de wijk. De watertoren is gebouwd in 1955 en ontworpen door ingenieur J.H.J. Kording van Rijkswaterstaat. De watertoren bestaat uit zes bovengrondse verdiepingen en een kelderruimte waar de pompinstallaties staan. Bovenin de toren bevinden zich twee waterreservoirs.

Over De Buitenplaats Van Ruytenburch
De Buitenplaats Van Ruytenburch ligt aan de rand van 't Hof en het Oranjepark en op loopafstand van het historische stadscentrum. De Buitenplaats Van Ruytenburch wordt stapsgewijs in deelgebieden ontwikkeld. Samen met ontwikkelaar Heijmans Vastgoed en diverse architecten maken bewoners een plan voor hun gebied en woning. De architectuur van de woonwijk krijgt de sfeer en stijl van de fin de si├Ęcle, de periode tussen eind 19e en begin 20e eeuw. Een stijl die zich kenmerkt door ambachtelijkheid en verfijning. De woningen worden apart herkenbaar, bijvoorbeeld door elementen als erkers, veranda's, luiken en ornamenten. Zo ontstaat een gevarieerde buurt met verrassende details. Op woensdag 27 mei sloegen toekomstige bewoners de eerste paal op De Buitenplaats Van Ruytenburch. Hiermee startte de bouw van de eerste 44 nieuwbouwwoningen. Meer weten? Kijk op www.vanruytenburch.nl.

Foto: Jan van der Ploeg

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws