vrijdag, 24 februari 2017 16:09

Stukje geschiedenis van Unilever staat te verkommeren in Schiedam

Schiedam - In Schiedam is een stukje van de geschiedenis van het enorme concern Unilever te vinden. Maar echt florissant staat het er niet bij. 

Het Gemeentearchief kreeg onlangs een foto van het personeel van de Unie. Nee, niet Café de Unie maar van de winkel Unie. En dat kleine artikel op Schiedam.nl verwees naar een artikel uit 2010. En wat blijkt: Schiedam heeft een stuk geschiedenis wat aan verkommeren is.

'Aan de Nieuwe Haven staat in grote maar vervaagde letters UNIE op een hoog pand.' schrijft het gemeentearchief. 'De muurreclame was van de Unie Winkel Maatschappij, ook wel bekend als de Unie-winkel, die in december 1924 op nummer 105 een kantoor en magazijn opende.

In de archieven is weinig over dit bedrijf te vinden, of wanneer de reclame is aangebracht. Wel zijn er gegevens te vinden in de hinderwetvergunningen; het grossierbedrijf in levensmiddelen vroeg en kreeg een hinderwetvergunning voor een ‘hijschlier’, een monsterkoffiebrander, een theebreekmachine en een zakkenklopper. Uit het archief blijkt dat in 1932 er zo’n dertig mannen en evenveel vrouwen werkzaam waren. In 1935 werd het bedrijf uitgebreid met een koffiebranderij, waardoor er een schoorsteen gebouwd moest worden. In juni 1936 kwam er een paternosterlift (een constant draaiende open lift), een puddingmachine en een ondergrondse tank voor stookolie bij. Ook werd ‘de nieuwbouw’ op de hoek van de Schoolstraat en de Warande bijgetrokken.

Van Unie Winkel naar Unilever
De Unie Winkel Maatschappij ging over in verschillende bedrijven, en uiteindelijk in Unilever. De letters op het gebouw bleven echter zichtbaar. Jammer genoeg is de verf na al die jaren tamelijk afgebladderd. Hopelijk kunnen ze nog gerestaureerd worden, ook omdat in de stad weinig muurreclames zijn overgebleven' aldus het archief. Wij denken dan: Unilever grijp je kans! 

Op de website van Unielever is over de geschiedenis van de unie(ke) winkel in Schiedam (nog) niets terug te vinden. 

Stukje geschiedenis van Unilever staat te verkommeren in Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws