woensdag, 03 december 2014 08:34

Suikerzoet Filmfestival trekt bijna 12.000 bezoekers naar Schiedam

Het tiende Suikerzoet Filmfestival was een geweldig succes. In het historische centrum van Schiedam vonden bijna 12.000 bezoekers uit heel Nederland in 4 dagen tijd hun weg naar 115 gratis films op 17 locaties. De eetcafé's en restaurants waren volgeboekt voor de speciale film-menu's en in de café's was het gezelligheid troef. Initiator en projectleider Edwin Spek kijkt met genoegen terug en is alweer bezig met 2015.

Edwin Spek is trots op al het werk dat de vrijwilligers hebben verzet in de afgelopen weken: "We zijn natuurlijk al maanden bezig met alle voorbereidingen, maar alles komt aan op die vier dagen. Dat is altijd heel spannend. Gelukkig is alles geweldig goed verlopen. We hebben maar één echte tegenvaller gehad. Een projector in de Westvestkerk liet het afweten en daarvoor moest zelfs iemand uit Duitsland worden ingevlogen voor de reparatie. Daardoor hebben we één film van de 115 niet kunnen draaien. En helaas konden we de LED-schermen in de stad niet dimmen, waardoor sommige mensen last hadden van teveel licht bij hun woning. Daarvoor nogmaals excuses!"

Lof van alle kanten
Op Facebook en in Tweets blijkt alle lof voor het evenement door de bezoekers. Complimenten voor de Afterparty in de Korenbeurs, waar de DJ iedereen tot midden in de nacht de dansvloer op kreeg. En ook hulde voor de tien filmquizzen van Arent Tonko van hooff in het grand café van Wenneker waaraan maar liefst 200 bezoekers deelnamen. En vanuit 'het roze circuit' veel complimenten voor de Gay-night op vrijdag en het mooie aanbod van films. Maar vooral veel lof voor de prachtige historische locaties, die er zelf ook alles aan deden om het festival warm en gezellig te maken.

Historische locaties bijzondere trekkers
"Uit de bezoekersstatistieken van de website en de interviews die we in de stad hebben laten houden, blijkt dat we heel veel mensen van buiten Schiedam trokken", stelt Edwin Spek vast. "Bijvoorbeeld zo'n 4.000 mensen uit Rotterdam en zelfs 1.800 uit Amsterdam! In totaal hadden we plek voor 14.000 bezoekers en daarvan zijn bijna 12.000 plekken ingevuld. Mensen komen vanzelfsprekend voor de films, maar de historische locaties worden evenzeer erg op prijs gesteld. De Sint Joris Doele, Grote Kerk en Huis te Poort zijn bij niet-Schiedammers favoriet. Volgend jaar hopen we het oude stadhuis en de Havenkerk aan ons rijtje te kunnen toevoegen."

Gouden en Zilveren Tranen
De twee nieuw ingevoerde prijzen, de Zilveren Traan en de Gouden Traan, bleken een goed initiatief. Ontwerpster Jolande Bosch reikte donderdagavond samen met wethouder Marcel Houtkamp De Zilveren Traan uit voor de korte stopmotion-film Sandy van de Britse filmmaker Joseph Mann. Hij bedankte daarvoor met een grappig filmpje dat hij opname tijdens een fietsrit door Londen.
De Gouden Traan ging naar de publiekslieveling: The Hundred-Ffoot Journey die op de slotavond nog eens werd herhaald. Hoofdrolspelers Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal en Charlotte Lebon spelen in deze film de sterren van de hemel. Edwin Spek: "We gaan deze traan opsturen naar regisseur Lasse Hallström en hopen van hem een leuke reactie te krijgen."

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws