vrijdag, 20 november 2015 15:32

Symposium over omgaan met pijn

Heeft u chronische pijn en wilt u onderzoeken hoe u toch kunt leven op een manier die bij u past? Hoe u uw hobby’s kunt blijven beoefenen en hoe belangrijk beweging is? In hoeverre aromatherapie u kan helpen? Schrijf u dan nu in voor dit symposium op zaterdag 28 november!

Liduina had chronische klachten. In haar pijn en lijden ging ze een boeiende weg. Tijdens het themajaar Liduina organiseert de Frankelandgroep op zaterdag 28 november van 13.00 tot 16.30 uur een symposium over pijn en hoe u daarmee om kunt gaan. Kosten zijn €4,95 per persoon.

Voor een goede voorbereiding is vooraf aanmelden noodzakelijk. Aanmelden voor het symposium kan via de aanmeldpagina.
(het is niet mogelijk om aan de deur een kaart te kopen)

Het programma

13.00 uur : inloop met koffie en thee 13.30 uur : opening van het symposium 13.40 uur : openingslezing 'Chronische pijn, een kwestie van referentiekader?' door Jan-Paul van Wingerden, directeur van het Spine and Joint Centre 14.30 uur : workshopronde 1 15.10 uur : pauze 15.30 uur : workshopronde 2 16.10 uur : afsluiting met een hapje en een drankje

Openingslezing: Chronische pijn, een kwestie van referentiekader?
De bekende Schiedamse heilige Liduina had chronische klachten. In de tijd van Liduina kregen haar klachten, mede door de onduidelijkheid over het voortduren hiervan, een religieuze betekenis. In latere jaren hebben medici de klachten van Liduina wetenschappelijk willen verklaren. Zo meende een neuroloog dat Liduina aan MS leed, terwijl een psychiater de klachten vooral psychisch verklaarde.

Ook voor chronische pijn zijn in de wetenschap veel verschillende verklaringen. Hoe u als patiënt geïnformeerd wordt over pijn, en vooral ook hoe u ermee om dient te gaan, wordt sterk bepaald door de visie van de behandelaar. Dit kan tot verschillende resultaten leiden. Reden te meer om zelf goed geïnformeerd te zijn over deze mogelijke perspectieven.

Jan-Paul van Wingerden, directeur van het Spine and Joint Centre, vertelt in de openingslezing over verschillende visies op pijn, met name in het kader van rugklachten.

Workshop: Beoefenen van hobby’s bij pijnklachten
Heeft u pijnklachten waardoor u niet meer uw dagen kunt invullen zoals u dat voorheen deed? Kunt u uw hobby’s niet meer beoefenen zoals u dat altijd graag heeft gedaan? Dan is deze workshop iets voor u! Tijdens de workshop kijken Annouk Nagelhout, activiteitenbegeleider van de Frankelandgroep, en Naomi Vink, ergotherapeut van de Frankelandgroep, met u naar de mogelijkheden om uw hobby’s weer op te pakken of om tot een andere dagbesteding te komen. U bent - ook als mantelzorger - van harte welkom om deel te nemen aan deze workshop.

Workshop: Aromatherapie bij pijn, voelen dat je ruikt
Wist u dat lavendel en roomse kamille oliën zijn die kunnen helpen bij pijn? Dit zijn voorbeelden van essentiële oliën die worden ingezet bij (chronische) pijn. Jolanda Hengst, verpleegkundige en aromaconsulente bij de Frankelandgroep, vertelt u deze middag graag meer over het gebruik van aromatherapie bij pijn en het wetenschappelijk onderzoek dat hiernaar gedaan is. Ook laat zij u graag ervaren welke olie bij u past.

Workshop: Begrijp de pijn
Pijn hebben is onaangenaam en belastend, maar wat is pijn nu eigenlijk? Samantha Bekker, praktijkverpleegkundige van de Frankelandgroep, gaat tijdens deze workshop in op verschillende vormen van pijn, pijnbeleving en pijngedrag. Wilt u pijn beter begrijpen, schrijf u dan zeker in voor deze workshop!

Workshop: Pijn en bewegen; rust roest?
Karin Bosma, master geriatriefysiotherapeut van de Frankelandgroep, geeft u tijdens deze workshop uitleg over de verschillen tussen acute en chronische pijn. Het verschil tussen acute en chronische pijn wordt verklaard vanuit de hersenen en pijnsensoren. Hierbij wordt ingegaan hoe om te gaan met deze soorten pijn, waarbij een gezonde leefstijl en bewegen belangrijke onderdelen zijn. In het tweede deel van de workshop wordt uitleg gegeven over pijnklachten bij heup- en knieartrose, de mogelijkheden van fysiotherapeutische behandeling, waarbij belangrijke tips en adviezen aan bod komen.

Workshop: Hoe werkt mijn rug eigenlijk?
Over de rug bestaan veel sprookjes. Helaas zijn deze sprookjes niet onschuldig. Ze leiden ertoe dat mensen dingen met hun rug doen die klachten in standhouden of verergeren. Zo is een versleten rug helemaal niet erg, is tillen met een rechte rug achterhaald en lui onderuitgezakt liggen op de bank geen enkel probleem. In deze workshop voelt Jan-Paul van Wingerden, directeur van het Spine and Joint Centre, een aantal van deze sprookjes aan de tand. Ook krijgt u uitleg over hoe de rug werkt en - als daar gelegenheid voor is - wordt aan de hand van de aanwezige deelnemers gedemonstreerd hoe klachten ontstaan en aanhouden.

Workshop: Pijn en pijnmedicatie
Als u geïnteresseerd bent in medische informatie over pijn en medicatie is deze workshop zeker interessant voor u. Elles Zwennes, specialist ouderengeneeskunde van de Frankelandgroep, gaat deze middag in op hoe pijn ontstaat, waarom pijn ook nuttig is, de meest gebruikte pijnmedicatie en de ‘pijnmedicatieladder’. Ook vertelt ze u feiten en fabels over morfine.

Aanmelden voor het symposium kan via de aanmeldpagina. (het is niet mogelijk om aan de deur een kaart te kopen) Heeft u vragen over het symposium, bel dan met VVV Promotie Schiedam: 010-4733000.

Symposium over omgaan met pijn

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws