dinsdag, 08 maart 2016 20:01

Tentoonstelling Oberreiter: herinneringen in Museum Maassluis

Tot en met 28 maart a.s. is in Museum Maassluis werk van Johann Oberreiter tentoongesteld. Deze veelzijdige kunstenaar, leraar en ambachtsman heeft veel werk en stof tot nadenken nagelaten.

Nel Bergwerff, die hem goed gekend heeft, gaat in haar gedachten terug: ‘Toen ik hoorde dat er een tentoonstelling van Obereiter zou komen, gingen mijn gedachten ruim 70 jaar terug. Ik ben nl. door omstandigheden de laatste, ongeveer zeven maanden van de oorlog bij hem en zijn vrouw in huis geweest. Ik was toen zes jaar en het was voor mij best moeilijk want het waren totaal vreemde mensen voor mij, maar dat was natuurlijk wederzijds. Ook hadden zij een jongentje van een jaar of drie waarvan ik dacht dat het hun zoontje was. Maar later bleek het om een Joods onderduikertje te gaan. Hij heette Robbie Blazer en was het broertje van de latere tv-regisseuse Ellen Blazer.

In het begin had ik het er erg moeilijk; alles was zo anders dan bij ons thuis. Van Oberreiter was ik een beetje bang. Ik vond hem nogal somber. Maar met Sint Nikolaas heeft hij voor mij uit een stuk hout een heel mooie poppenkop gesneden; dat kon hij dus ook heel goed. Zijn vrouw heeft daar van stof een lijf aangemaakt en er was niet één meisje dat in het laatste oorlogsjaar zo’n mooie pop had als ik.

Ik heb ook nog een paar keer voor hem geposeerd en moest dan steeds op dezelfde plaats gaan zitten en naar hetzelfde plantje kijken. Zo heeft hij van mij een portretje getekend dat ook nog een tijdje in de etalage van juwelier Berlusca (ik weet echt niet de exacte naam) op de Noordvliet heeft gestaan. Ik hoop heel erg dat het portretje nog bij zijn verzameling zit, want ik heb het nooit meer gezien.

Jaren later ben ik eigenlijk pas gaan beseffen dat de Oberreiters best goed voor me zijn geweest en ook voor Robbie Blazer. Wij waren tenslotte voor hen ook maar onbekende kinderen.

Wat een tentoonstelling al niet naar boven brengt.’

Deze tentoonstelling, waarin ook een leslokaal is nagebouwd, is nog te zien t/m 28 maart 2016.

Tekst: Nel Bergwerff

Tentoonstelling Oberreiter: herinneringen in Museum Maassluis

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws