woensdag, 16 augustus 2017 20:22

Tentoonstelling Sticky Busines: de verleiding van suiker in de kunst

Schiedam - Hemels of hels, suiker roept bij vrijwel iedereen iets op. De een gebruikt de zoetmaker om belangrijke gebeurtenissen te vieren. Anderen zien suiker als het witte gif, dé grote vijand voor de gezondheid. Voor de grote tentoonstelling Sticky Business - De verleiding van suiker in de kunst in
het Stedelijk Museum Schiedam nodigde eetontwerper en gastconservator Marije Vogelzang bijna twintig (internationale) kunstenaars uit.

Ze werpen een nieuw licht op dit maatschappelijke thema.
Verlustig je aan een metersgroot snoeplandschap van Pip & Pop, laat je aan het denken zetten door de colamachine van Helmut Smits of lik aan de vrouwenbeelden van Joseph Marr. Bekijk suiker zoals je het nog nooit hebt gezien; door een zoetzure bril.

Vóór of tegen suiker
Wat opvalt is dat de kunstenaars niet vóór of tegen suiker
zijn, vertelt gastconservator Marije Vogelzang. Ze is hoofd van de afdeling Food Non Food aan de Design Academy Eindhoven. De afgelopen jaren ontwikkelde Vogelzang zich tot internationaal eetontwerper, een titel die ze zelf bedacht voor werk dat nergens ter
wereld werd gedaan. Voor Sticky Business
viel haar keuze op kunstenaars die zich door voedsel laten inspireren. Met een zwerm suikerpistooltjes is Vogelzangs eigen
werk ook vertegenwoordigd.

Sploshing
Hun werk is soms luchtig, zoals van Bompas & Parr. Het
Britse duo filmde de nieuwe party-trend sploshing,
een opmerkelijk tijdverdrijf waarbij mensen naakt in een taart gaan zitten. Anderen staan stil bij grote onderwerpen die aan suiker kleven: corruptie, slavernij en eetverslaving. De kunstenaars van Industrial Candy Design nemen het wetenschappelijk onderzoek
naar de beleving van snoep onder de loep. Hoe dik moet de chocolade van een Magnum zijn?

Likken aan kunst
Bezoekers kunnen ook likken aan kunst. De vrouwenbeelden
van de Australiër Joseph Marr smaken naar cola, fanta, drop en framboos. En op verschillende plekken ruikt het naar snoep, chocolade en bijenwas. Sommige kunstwerken transformeren in de loop van de tentoonstelling. Uit het werk van de Zwitser Jonas Etter druppelt
gebrande suiker op de grond, waardoor het langzaam vergaat. De stalagmieten van bijenwas van Driessen & Verstappen (NL) groeien juist dankzij een druppelmachine aan het plafond.

Coca-Cola
Roland Hicks laat het ongemak zien. De Brit schildert
kauwgom onder je schoen, letterlijk sticky business. De politieke kant van sticky business komt aan bod bij Helmut Smits die water uit cola destilleert. Daarmee wijst de Rotterdamse kunstenaar op het bizarre feit dat er op sommige plekken ter wereld meer cola
dan water voorhanden is. De installatie zal tijdens de tentoonstelling op aangegeven tijdstippen werken.

Wc-papier
De Italiaanse fotograaf Dan Bannino overgiet zijn foto’s
met een soort Oude Meesters-sausje en maakt stillevens met dieetproducten van beroemdheden. De rollen roze wc-papier vallen op. Zangeres Beyoncé zou er bij zweren. Een velletje eten onderdrukt het hongergevoel. In een bioscoopruimte draait een film van L.A.
Raeven, de tweelingzussen die hun broodmagere lichaam gebruiken bij hun performances. Elders komen de
feeders aan bod, mensen die (seksueel) genot beleven aan het voeden of gevoed worden.

Andere culturen
Tijdens de tentoonstelling kom je ook van alles te weten
over suiker en snoep in verschillende culturen. Zo drinken gelovigen in sommige Mexicaanse kerken veel cola. De boeren die ze daardoor laten zouden de heilige geest bevrijden. In Nederland hielp het pepermuntje om de protestantse dienst door te komen. En in
het Amerika van de jaren zestig verscheen snoep in de vorm van een heroïnespuit. Best gek in het assortiment waren ook de spermies, lekkernijtjes die eruit zagen als spermatozoïden. Ze verdwenen van het schap, net als de chocolade sigaretten.

Suiker als materiaal
In één van de museumzalen volgen studenten van de Design
Academy Eindhoven workshops en maken ze werk met suiker. Denk daarbij aan suiker als materiaal, niet als voedsel. En na de tentoonstelling kunnen bezoekers in de voormalige kapel van het museum te biecht gaan. Wat is je verhouding tot voedsel? Heb je iets
op je lever dat je wilt delen? Of wil je iets anders kwijt?

Randprogrammering
Er is ook een uitgebreid randprogramma. Met kinderworkshops,
gerechten uit verschillende culturen, lezingen en films. Elke dinsdag geven de Voorlichters Gezondheid informatie aan de hand van lekkere en gezonde hapjes uit verschillende culturen. Ook kunnen bezoekers chocolade bonbons maken. Kijk op de
website voor het aanbod en meer informatie.

Foto: Bompas & Parr, Cake Holes, 2016, still Fotografie: Jo Duck

Tentoonstelling Sticky Busines: de verleiding van suiker in de kunst

Advertentie