maandag, 10 april 2017 13:06

Theatervoorstelling over democratie in Schiedam

Schiedam - Na succesvolle eerdere voorstellingen komen DE VERLEIDERS aankomend najaar terug met een nieuw programma over het (niet meer) functioneren van onze democratie: Stem Kwijt. Naast George van Houts, Tom de Ket, Victor Löw en Leopold Witte nu ook met gastspeler Marcel Hensema.

“Stem Kwijt gaat over de deplorabele staat waarin onze democratie zich verkeert. Want de democratie werkt niet meer of, nog pijnlijker, heeft misschien nooit gewerkt. Het verzet tegen het internationale handelsverdrag TTIP, belastingtrucs en het steeds grotere gevoel van onmacht bij de burgers, maakt dat democratie als staatsvorm een holle frase is geworden. Gekozen politici blijken de slippendragers van multinationals en banken. De verschillen tussen politieke partijen worden kleiner en kleiner. Elk issue wordt gereduceerd tot een boekhoudkundig probleem en gekissebis over koopkrachtcijfers. Het ideologische debat vindt niet of nauwelijks meer plaats. Dat geeft een groot gevoel van onmacht bij de kiezers want er valt niets meer te kiezen. Nog nooit zijn er zoveel zwevende kiezers geweest. Een teken aan de wand. Populisten profiteren van deze ideologisch leegte en komen al te vaak met te gemakkelijke of dubieuze oplossingen en analyses. En dat terwijl wij staan voor grote ingewikkelde vraagstukken als migratie, het klimaatprobleem, de aanhoudende bankencrisis en de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk. De verkiezingen, die het feest van de democratie hadden moeten worden, werden ordinaire straatgevechten over non-issues, opgestookt door de media. Tegelijkertijd hebben xenofobe partijen steeds meer terrein gewonnen, wat heeft geleid tot een Brexit in de UK en een Trump in de VS.”

Maar wat dan? Moeten we naar andere vormen van politiek toe? Democratie 2.0, hoe ziet die eruit?

DE VERLEIDERS maken actueel theater, met de diepgang van toneel en de urgentie en snelheid van cabaret. In alle delen worden belangrijke bestuurlijke kwesties op satirische wijze ontrafeld en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. In Stem Kwijt onderzoeken DE VERLEIDERS op hun vertrouwde wijze hoe we verder moeten.

Meer informatie op www.de-verleiders.nl
Theatervoorstelling over democratie in Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws