maandag, 26 juni 2017 16:57

Thema vijfde Fotofestival Schiedam is Blauwdruk: de interactie tussen fotografie en vormgeving

Schiedam - Van 12 tot en met 22 oktober 2017 vindt alweer de vijfde editie plaats van het Fotofestival Schiedam in het historische centrum van de stad.

Het festival presenteert exposities, beeldprojecten en activiteiten die de interactie aangaan met een andere (kunst)discipline. Zowel jong aanstormend talent als gevestigde namen exposeren hun werk op bijzondere locaties; van monumentale panden en leegstaande winkels tot de huiskamer van de Schiedammer. Dit jaar draait het allemaal om het thema Blauwdruk, dat de relatie tussen fotografie en grafische- en ruimtelijke vormgeving verkent.

Over het thema Blauwdruk
Anno 2017 bevinden zowel grafische- en ruimtelijke vormgeving als fotografie zich in een fascinerende transformatie. Deze disciplines zetten vraagtekens bij hun traditionele oorsprong en fotografen onderzoeken hoe grafische, maar ook ruimtelijke vormgeving hun kijk op de realiteit veranderd. Fotofestival Schiedam staat in deze editie er daarom bij stil dat fotografie niet meer als een realistische blauwdruk wordt ervaren. Dat belooft een diversiteit aan bijzondere foto exposities en presentaties die dit veelzijdige thema elk vanuit een actuele, unieke context belichten. Denk aan de expositie Mapping the Territory van kunstenaar Lisa Barnard (UK), die de complexiteit van moderne oorlogsvoering in beeld brengt. Of Digital Ethereal, van fotograaf en wetenschapper Luis Hernan (UK), die onzichtbare wifi- en datastromen weet vast te leggen in spectaculaire lichtmanifestaties. Ook fotografen Cristina de Middel (ES) en Lynne Brouwer (NL) presenteren werk op het festival.

Bewezen formules en nieuwe samenwerkingen
Veel vaste onderdelen blijven behouden. Denk aan de reizende tentoonstelling van de Zilveren Camera en het succesvolle Chambres de Schie, dé kans voor net afgestudeerde kunstacademiestudenten om hun werk in een bijzondere ambiance - de huiskamer van de Schiedammer - te exposeren. Nieuw is een samenwerking met Viewbook Transformations, dat een speciaal programmaonderdeel tijdens het festival zal presenteren. Tenslotte verzorgt Rotterdam Photo Talks, in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum, een Schiedam Editie van Photo Talks. Meer namen worden binnenkort bekend gemaakt op: www.fotofestivalschiedam.nl

Fotofestival Schiedam, dat sinds 2010 werd geïnitieerd en uitgevoerd door het CBK Schiedam, wordt vanaf dit jaar overgenomen door stichting Daguerre. Hierdoor kan het festival, ondanks het verdwijnen van het CBK, toch blijven bestaan.

FFS Gallery: nieuw thuis Fotofestival Schiedam
In aanloop naar het Fotofestival is van 23 juni tot 1 september de expositie Made in Taiwan van Jacob Burge (JP) te zien in FFS Gallery, de tijdelijke galerie van het festival aan de Hoogstraat 101B in Schiedam.

Fotofestival Schiedam 2017
Datum: 12 t/m 22 oktober 2017
Locatie: op diverse locaties in het centrum van Schiedam
Toegang: gratis (uitgezonderd enkele speciale activiteiten)

Thema vijfde Fotofestival Schiedam is Blauwdruk: de interactie tussen fotografie en vormgeving

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws