woensdag, 06 april 2016 11:15

Tien jaar erfgoedspoor in Schiedam

Schiedam- Voor de tiende maal gaan leerlingen van Lyceum Schravenlant op zoek naar “de wiven van Sciedamme”. Op vrijdag 15 april onderzoeken de brugklassers de sporen die twee bijzondere vrouwen uit de middeleeuwen in Schiedam hebben achtergelaten: vrouwe Aleida en de heilige Liduïna.

De vrouwen zijn van onschatbaar belang van de stad geweest, en veel plekken herinneren daaraan. De leerlingen bekijken onder meer Liduïna’s gebeente en grafsteen in de Liduïnabasiliek, bezoeken de ruïne en de maquette van Aleida’s kasteel, worden rondgeleid door de Sint Janskerk waar zij het orgel bespelen, beklimmen de kerktoren (202 treden) en worden even stadsbeiaardiers. In het archief bestuderen zij een 15e-eeuwse wiegedruk waarin Liduïna schaatsend is afgebeeld. Ook de Oud-Katholieke kerk (Huis te Poort) met haar kerkschatten is in het programma opgenomen.

Unieke vorm van erfgoededucatie

Op initiatief van het Erfgoedhuis Zuid-Holland is Lyceum Schravenlant tien jaar geleden gestart de leerlingen de geschiedenis actief te laten beleven. Vele honderden leerlingen hebben inmiddels op deze bijzondere manier kennisgemaakt met het rijke verleden en de schitterende monumenten van de stad. Het gemeentearchief Schiedam werd voor dit project als ‘beste erfgoedinstelling 2007-2008’ met de erfgoedspoorbokaal bekroond.

Tien jaar erfgoedspoor in Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws