donderdag, 18 juni 2015 14:05

Tien Vlaardingse partijen tekenen voor gezamenlijke aanpak binnenstad

In Vlaardingen hebben detailhandel, horeca, ondernemersverenigingen, cultuur, onderwijs, woningcorporaties, de eigenaar van de parkeergarages en de gemeente zich verenigd om samen te gaan werken en te investeren in de binnenstad. Door ondertekening van een intentieverklaring tijdens een Binnenstadsontbijt op 18 juni in BRLN (Berlijn) aan de Westhavenkade in Vlaardingen is de samenwerking bekrachtigd.

De nieuwe partners gaan zich inzetten voor een meer aantrekkelijke, levendige en verrassende binnenstad met een gevarieerd aanbod van winkels, horeca, vrijetijdsbesteding, kunst en cultuur, een goede bereikbaarheid en een hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte. Via gezamenlijk bepaalde acties willen de partijen meer bezoekers naar de Vlaardingse binnenstad trekken die langer verblijven en zo de binnenstad economisch versterken. Vlaardingen moet een compacte, complete en comfortabele binnenstad zijn waar het prettig is om te wonen, winkelen, werken en te verblijven.

Speerpunten binnenstad
Drie teams gaan nu projecten uitwerken en zoeken naar manieren om dit met betrokken partijen mogelijk te maken. De teams bestaan uit vertegenwoordigers van de binnenstadpartners en richten zich op:
1. Versterken van de historische kernwaarden historie en water;
2. Winkelen en uitgaan, evenementen;
3. Bereikbaarheid en parkeren.

Voorbeelden van projecten zijn een historische wandelroute, bewegwijzering parkeergarages en watertoeristen meer de binnenstad in halen.

Eerste quick win: gezamenlijke promotie
In Vlaardingen is er geen gecoƶrdineerde binnenstadpromotie. Via het beeldmerk Vlaardingen Bruist! wordt nu zichtbaar gemaakt wat er voor leuks gebeurt in de binnenstad en aan welke projecten de teams werken. Binnenkort verschijnt een evenementenkalender en gaat ook de website binnenstadvlaardingen.nl online. Aan een promotieplan wordt gewerkt.

Kwartiermaker
De teams worden aangestuurd door Ronald Huiskens. Hij is tot eind 2015 aangesteld als kwartiermaker binnenstad door Stichting Stadshart Vlaardingen en gemeente Vlaardingen samen. Huiskens was tot voor kort voorzitter van de overkoepelende winkeliersvereniging Stichting Stadshart Vlaardingen. Hij is gevraagd voor de functie van kwartiermaker vanwege zijn kennis van de binnenstad en inmiddels opgebouwde netwerk. Zijn taken nu zijn de teams aansturen, nieuwe en kansrijke samenwerkingsvormen zoeken en horeca en detailhandel meer verbinden. Naast parttime kwartiermaker blijft Huiskens exploitant van zijn lunch, pie & giftshop Veerplein 18.

Onderzoek naar invoering binnenstadmanagement
Huiskens en de binnenstadpartners onderzoeken ook de mogelijkheid om per 1 januari 2016 een binnenstadmanager aan te stellen en een platform Binnenstadmanagement in Vlaardingen in te richten.

Ondertekenaars
De verklaring is ondertekend door Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Vlaardingen, Stichting Stadshart Vlaardingen, Detailhandelsplatform Vlaardingen, IKV Ondernemend Vlaardingen, Vlaardingse Cultuur Stichting, Albeda College, BKS, Waterweg Wonen, Samenwerking en gemeente Vlaardingen.

Partijen die ook willen deelnemen in de verbetering van de binnenstad en ondernemers met ideeƫn of suggesties kunnen mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws